Z-generáció: a legmélyebb szakadék túloldala

2014. augusztus 5. 10:59 ujnemzedek.hu
Nem is olyan rossz a "screenagereknek", a szüleik viszont bentragadtak a technikai őskorban.

Társadalomtudósok szerint talán soha nem volt még a történelemben olyan mély generációs szakadék, mint amilyen a mostani (1995 és 2012 között született) fiatalok és szüleik között húzódik.

 

A screenagerek (screen- képernyő és a tinédzser összevonása) okosak, ambiciózusak, hatalmas a vállalkozó kedvük és nem utolsó sorban toleránsak is. Ez utóbbi jellemvonás azonban csak akkor igaz, ha nem a szülőkről van szó – legalábbis ez derül ki a Socialmediaweek által idézett tanulmányból.

 


A digitális bevándorlók (pl: a szülők), nehezen értik a digitális benszülötteket

 

Don Tapscott szociológus szerint a szülők felé tanúsított értetlenség oka a technológiai fejlődés. A korábbi generációk az új technológiák megtanulásával még versenyt tudtak tartani egymással, de a digitális világba beleszületettekkel már nem tudják felvenni a versenyt.

 

Több kutatásból kiderült, hogy az idősebbek nagy része gondolja azt, hogy az internet (amellett, hogy rengeteg előnye van), alapvetően tönkreteszi az emberi kapcsolatokat és a kommunikációt. Ebből persze nem sokat ért az a generáció, aki már nem csak otthon, hanem a világ bármely pontját képes csatlakozni a világhálóra (ha egyáltalán offline valaha is) és azon keresztül szórakozik, olvas, tanul, beszélget.

 

Baj lenne a Zékkel?

 

Túlzottan magamutogatóak, nem érdekli őket a társadalmi problémák megoldása, politikáról hallani sem akarnak, nincsenek valódi emberi kapcsolataik… - a legtöbb helyen ezeket a negatívumokat említik, ha a fiatalokról van szó. A korábban már említett Don Tapscott szociológus azonban azt mondja, hogy ezeket szinte bármelyik korábbi generáció elmondhatná az őt követőről. A szakember sokkal optimistábban látja a screenagereket: okosak, céltudatosak, empatikusak szorgalmasak és kevésbé igazak rájuk a korábban felsorolt negatívumok, sőt kifejezetten pozitív értékrendjük van. Az egyik 2008-as kutatásában arra volt kíváncsi, hogy mennyire tartják fontosnak, hogy „jól” nézzen ki valaki.  Tizenegyezer diákot kérdezett meg, a hetven százalékuk egyértelműen kijelentette, hogy az intelligencia sokkal fontosabb.


Kapcsolódó cikkek