Virágzik a gyerekmunka és prostitúció a mexikói határokon

2014. október 2. 12:20 ujnemzedek.hu
„Kis kenguruknak”, nevezték el őket, utalva hasukra kötözött műanyag tálcákra, amelyekről cukorkát és csokit árulnak.

A 10 éves Juan Gonzalez Mexikó déli, Guatemalaval határos szélén éli mindennapjait. Ő is úgy került ide, mint a többi kissrác és lány java része: menekült otthonról a kartellek és a nyomor elől. Egy „kedves” ember pedig karonfogta és pénz, jólétet ajánlott neki Mexikóban, cserébe csak annyit kért: dolgozzon neki. Most 10 centért árulja a rágógumit a nyakába akasztott tálcáról.


 
 

Virágzik a gyerekkereskedelem (Kép: Tumblr)

 

Nappal hozzá hasonló gyerekek tucatjai rohangálnak cipő nélkül, színes ruhákban, hátha eladnak valamit Tapachula utcáin.

 

Éjszaka már a lányoké a terep: virágzik a gyermekprostitúció. Sokuk egyedül él, szüleik otthon maradtak. A fiatal lányok nem is szeretnének hazatérni. Azt mondják, itt még mindig jobban megélnek és az erőszak is „kevesebb”.  


Vannak, akik nem is mehetnek vissza...Tapachula, ami egykor a hirhedt Zetas drogkartell területe volt, most kisstílű  emberkereskedők terepe, akik Guatemalaból és más közép-amerikai országból hordják ide a gyerekeket, kényszerítik munkára vagy szexre, cserébe pedig alamizsnával "fizetik" őket.
 
 
A kialakult helyzet rendezése reménytelen, legalábbis addig biztosan az marad, amíg a korrupt rendőrség némi készpénzért cserébe szívesen elfordítja fejét, extra összegekért pedig lazán össze is játszik a bűnözőkkel. Tavaly (mindössze) 11 zsarut állítottak bíróság elé, amiért védelmi pénzt szedtek a gyerekektől, hogy tovább árulhassák filléres portékáikat. A korrupció azonban az igazságszolgáltatásban is jelen van, így még ebben a néhány ügyben sem született ítélet – egyszerűen ment tovább minden a megszokott kerékvágásban.  
 

A gyerekeknek tehát esélyük sincs, két tűz közé szorultak. Ha épp nem az  emberkereskedők zsarolják őket, akkor a következő sarkon a zsaruk teszik ugyanezt.
 
 
A Pew Research Center idei kutatása szerint Mexikó déli határán 117 százalékkal nőtt a 12 éven aluli, illegális bevándorló gyerekek száma, akik szüleik nélkül érkeztek az országba. Az USA-menti határon hasonló a helyzet: a 18 év alatti lányok száma 77%-kal nőtt.
 
 
A mexikói kormány Washington nyomására új törvényeket hozott, hogy megakadályozzák az illegális határátlépéseket. Ezek persze a gyakorlatban semmit sem érnek, ráadásul nem oldódik meg a gyermekek kihasználásnak problémája sem, pusztán már nem rájuk tartozik majd az ügy.

 


Kapcsolódó cikkek