Vasember kesztyűvel segítene a betegeken a fiatal magyar zseni

2014. november 25. 15:11 ujnemzedek.hu
A 17 éves srác exoskeleton-kesztyűjét mindenki használhatná, akinek kifutott a kezéből az erő.

Egy apró szuperszámítógép irányította motorok hajtják az ujjait: mi az? Nem, nem Tony Stark legújabb agymenése a Marvel filmekből - de majdnem: egy 17 éves magyar fiatalember, Póka Károly találmányáról van szó. A speckó holmi megsokszorozza az emberi kéz erejét: egyetlen ujja 6,6 kilogrammos nyomást tud kifejteni. De nem csak ezért iszonyatosan menő, hanem azért is, mert a fiatal feltaláló a cuccal azokon szeretne segíteni, akik valamilyen betegségből vagy fogyatékosságból kifolyólag már nem képesek erőkifejtésre a karjukkal.

 

 

Károly a találmányával persze, hogy elindult a C3 Alapítvány tizenkettedik alkalommal megszervezett, 19 év alattiaknak szóló, országos és határon túli fiatalokat megszólító számítógépes versenyén. A Szabadfogású Számítógép névre hallgató megmérettetésre nevezni lehetett bármivel ami számítógéppel készült - legyen az rajz, animáció, zene, játék, honlap, portál, kiegészítő alkalmazás, mobilkommunikációs fejlesztés, robot, saját készítésű szoftver vagy hardver, illetve bármilyen egyéb informatikai megoldás. 

 

A zsűrizés legfőbb szempontja a kreativitás volt. Az idei díjazottak között nem az exoskeleton-kesztyű volt az egyetlen figyelemre méltó újdonság: a 13 éves Mádai Péter 3D-s animációban mutatta be a világűrt, a tizennyolc éves Kiss Tamás és a tizenhét éves Barát Krisztina egy drónokhoz csatlakoztatható mérőegységet dolgozott ki, amivel például az időjárási előrejelzések jóval pontosabbak lehetnek. A tizenkét éves Zsigó Miklós Rajzás munkacímű projektje a méhészek munkáját segíti. 

 

A nyerteseknek szombaton adták át díjakat az Erzsébet téri Design Terminálban, ahol november 29-ig bárki megnézheti a pályázatokat. 


Kapcsolódó cikkek