Több női szuperhőst akart a kislány - aztán ő is az lett

2015. február 27. 14:10 ujnemzedek.hu
A 11 éves Rowan megelégelte, hogy a pasik túlsúlyban vannak, ha a világ megmentéséről van szó.

Superman, Batman, Flash, Zöld Lámpás - mi a közös bennük? Oké, azon túl, hogy mindannyian a DC Comics cég képregényeiben szerepelnek, és egy szuperhőscsapat tagjai (Justice League), természetesen az, hogy mind a négyen férfiból vannak. És ez nem mindig előny - főleg, ha a képregényolvasó (akárcsak esetünkben) lánynak született, és a durva pasiuralom egyre jobban csípi a szemét. 

 

Rowan Hanson 11 éves, igazi kis geek csaj, aki már kiskora óta imádja a szuperhősöket - leginkább a DC istállóért van oda. Egy dolgot azonban soha nem értett: vajon miért van az, hogy a kedvenc hősei között olyan kevés a lány? Rowan osztott-szorzott, és kimatekozta: az egy Wonder Woman-en kívül csak olyan másodsodorbéli csajkalandorok vannak a DC univerzumában, mint a meglehetősen ritkán szereplő Hawkwoman, Fekete Kanári, vagy Batgirl. Ez pedig nagyon nem tetszett a lánynak. Úgyhogy levelet írt a kiadónak, amiben kifejette: lehetséges ugyan, hogy a műfaj maga meglehetősen pasisnak számít, de a közhiedelemmel ellentétben a lányokat is érdeklik a szuperhősök. Épp ezért igazságtalan a nők háttérbe szorítása a hősfronton - a kiadó legyen szíves tenni valamit annak érdekében, hogy ez megváltozzon.

 

Rowan persze nem számított arra, hogy választ is kap. Annál nagyobb volt a meglepetése, amikor a kiadó szinte azonnal reagált neki a Twitteren: 

 

"Igen, Rowan, a lányok is olvasnak képregényeket!" (kép: Twitter)

 


A DC megnyugtatta Rowant, és felhívta a kislány figyelmét arra, hogy számos, készülőben lévő film- és képregény főszereplője nő. Bizonyítékként egy ajándékkosarat küldtek a lánynak, tele efféle képregénnyel, illetve talán a legtutibb ajándékkal, amivel egy comics-rajongó kiskamasz meglephető: szuperhőssé rajzolták Rowant, jelzésül, hogy hiába fiatal, máris egy feminista mozgalom élére állhatna.

 

A Marvelnál bezzeg

 

Persze az is lehet, hogy Rowan kicsit benézte a nyertes csapatot - ha például a rivális cég képregényeibe szeret bele kiskorában, női hősökre egyáltalán nem lehetne panasza.

 

 

Sehol egy férfi - ez itt az A-Force (kép: Pinterest)

 

A Marvel berkein belül ráadásul most direkte kőkemény csajosítás folyik - az egyik legmaszkulinabb karakterük, az asgardi Thor nemrég nőként reinkarnálódott (és mosott be hatalmasat az efelett napirendre térni képtelen Szivacsembernek), illetve hamarosan színre lép a csakis női hősökkel dolgozó Avengers (Bosszúállók ill. a Bosszú Angyalai) is, akinek a vezetője Hulk unokatesója, Amazon (She-Hulk) lesz.  


Kapcsolódó cikkek