Óriási pacsi: magyar fiatal filmjét jelölték a diák Oscar-díjra!

2016. augusztus 2. 10:19 ujnemzedek.hu
25 éve nem került ilyen közel a sikerhez magyar alkotás. Kis Hajni most megcsinálta.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának másodéves vizsgafilmjét, a Szép alakot Diák Oscar-díjra jelölte az Amerikai Filmakadémia. A szuper hírt magyar idő szerint hétfőn késő este jelentették be. Ez nem csak azért nagy szó, mert 1749 nevezés közül választottak kategóriánként hét alkotást, hanem azért is, mert hasonló magyar sikerre ezelőtt 25 évvel ezelőtt volt csupán példa (akkor, vagyis 1991-ben Böszörményi Zsuzsa diplomafilmje, az Egyszer volt, hol nem volt vitte el a Legjobb Idegennyelvű Filmnek járó díjat).

 

 

Kis Hajni a legjobb kisfilm kategóriában már Arany Toldi-díjjal jutalmazott, 17 perces Szép alak című mozija fura és keserű szerelmi történet. A Friss Hús fesztiválon vetített filmről így ír az Origo: "...csak néhány másodperc kell, hogy a sztori beszippantsa a nézőt, a főszereplőre azonnal rátapadunk, és az utolsó kockáig érdekel minket, mi lesz vele. És az egészben az a legizgalmasabb, hogy a nézői reakció cselesen magára a sztorira rímel. Orsi (Egyed Brigitta) ugyanis egy gimnáziumban takarítónő, és éppen a tornateremnél dolgozik, amikor megpillantja Lucát (Milovits Hanna). Ettől a perctől kezdve Orsi gondolatai Luca körül forognak, minket azonban valahogy mégsem Luca, hanem Orsi érdekel. Orsit Luca babonázza meg, a nézőt pedig Orsi."

 

A korábbi diák Oscar-díjasok eddig 49 Oscar-jelölést kaptak, és egyedül vagy megosztva nyolc Oscar-díjat nyertek. Idén a tavalyi diák oscarosok közül kettő ért el Oscar-jelölést a rövid játékfilmek kategóriájában. A korábbi diák oscarosok között olyan, ma már ismert filmesek vannak, mint Pete Docter, Cary Fukunaga, John Lasseter, Spike Lee, Trey Parker és Robert Zemeckis. 

 

Kis Hajni az idén végzett az SZFE rendező szakán, az osztályfőnökei Salamon András és Miklauzicz Bence voltak. A Szép alak előtt készített már egy dokumentumfilmet 2. em címmel, ami elnyerte a fődíjat a csehországi píseki diákfilm fesztiválon. És hogy most mikor érdemes drukkolni? A Student Academy Awards Weeket szeptember 18-24. között rendezik majd Los Angelesben - a rendezvény végén pedig kiderül, terem-e babér a tehetséges magyar filmes lánynak. Mi nagyon szorítunk!


Kapcsolódó cikkek