Ők a valódi, földi istennők

2014. június 11. 13:54 ujnemzedek.hu
A világ legtöbb országában az istennők a spirituális világ jelképei. Nepálban ők valódi, hús-vér lányok.

Születésnél választják ki azokat a lányokat, akiket a hindu Durga istennő reinkarnációinak tartanak. Ők a kumari (szűz) istennők.

 

A kumarik serdülőkorukig istennők (Kép: oscartravel.com.np)

 

A kiválasztásuk pillanatától ezek a lányok egy 32 lépcsős teszten mennek át és halhatatlan státuszt kapnak. Kis istennővé csak az a gyerek válhat, akinek szép, fekete a szeme, olyan a szempillája, mint a tehéné, dámvadéhoz hasonlít a combja. Ki kell bírniuk egy egész éjszakát sírás nélkül egy sötét szobában, azaz tökéletesen kell tudniuk már kis korukban uralni az érzéseiket.

 

Ezek a lányok lesznek azok, akik a hindukat és buddhistákat megvédik a rossztól.

 

A kiváltsággal azonban egész életük megváltozik. A kumariknak el kell hagyniuk a szülői házat és elzártan, Katmandu óvárosának palotatemplomában kell élniük, a falak közül csak bizonyos vallási ünnepeken léphet elő. Túl különlegesnek tartják őket ahhoz, hogy maguktól járjanak, így trónon vagy karban viszik őket. Ez azt is jelenti, hogy sokszor csak akkor tanulnak meg járni, amikor már visszavonultak.

 

Mindez egészen serdülőkorukig tart. Az első menstruációjuk után ugyanis már nem istennők és kénytelenek visszamenni abba a világba, amit nem is ismernek.

 

Egyszerre csak egy istennő uralkodik, ha a serdülőkorba lép, jön az újabb kiválasztás.


Kapcsolódó cikkek