Tényleg van szebbik énünk: vonzóvá tesz a kedvesség

2014. október 31. 10:30 ujnemzedek.hu
A tinifilmek #1 szabálya: a kedves szereplő csúnya, a szép meg egy tapló. A tudósok viszont mást mondanak.

Kínában készítettek egy felmérést, amihez 120 önkéntest osztottak három csoportra. Első körben mind a három csoportnak mutattak 60 különböző fotót női arcokról, és a csoport tagjainak értékelniük kellett, hogy mennyire találják vonzónak a képen látható ismeretleneket.

 

 

Pár héttel később jött az újabb kör, ám ezúttal a három csoport három különböző feladatot kapott: az egyik csapat olyan képeket nézett meg, melyek mellé a fotón szereplő személy pozitív tulajdonságai voltak felírva. A másik csapat a negatív tulajdonságokat kapta, a harmadik pedig ugyanazt, mint első körben.

 

 

Nos, ő vagy nem volt kedves, vagy a kivétel erősíti a szabályt. (Kép: Giphy)

 

Az eredmény magáért beszélt: azok a személyek, akiknek a pozitív jelzői is szerepeltek a képen, a válaszadók szerint sokkal vonzóbbak voltak, mint azok, akik a negatívat kapták – de még a kontrollcsoportnál is.

 

A tudósok szerint ilyenkor pont visszafelé történik az, mint ami akkor játszódik le, amikor egy szép arcú embert látunk – alapból azt feltételezzük, hogy ő kedves. Ha azonban tudjuk, hogy valaki kedves, akkor alapból szebbnek látjuk.

 

 

Hát igen, a barát-zóna,. (Kép:Giphy)

 

A kísérlet egy hosszú sorozat egyik állomása. Már évek óta vizsgálják az összefüggést a viselkedés a fizikai vonzerő között – korábban például azt tesztelték, hogy férfiak mennyire találják vonzónak egy nő testét, ha ahhoz hozzárendelnek különböző pozitív személyiségjegyeket. Kiderült, hogy a kedvesnek mondott nők teste sokkal vonzóbbnak tűnt nekik, míg amikor kommentár nélkül látták, akkor kevesebb pontot adtak ugyanarra a képre. 

 

 

Forrás: Huffington Post


Kapcsolódó cikkek