Minden harmadik európai tini el van hízva

2014. február 26. 09:31 ujnemzedek.hu/MTI
A túlsúlyosság olyannyira elterjedtté vált Európában, hogyfennáll a kockázata annak, hogy ez válik az "új normává" -figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amelynek legújabb adataiszerint az európai tinédzserek mintegy harmadának az egészségesnek tartottnálnagyobb a testsúlya.

"Az, hogy mit észlelünk normálisnak, mára megváltozott. Elhízottnak lenni ma már sokkal inkább megszokott, mint szokatlan. Nem szabad hagynunk, hogy egy másik nemzedék új nőjön fel, hogy az elhízottságot tekintse normának" - mondta Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója.

A WHO európai régiójának 53 országára kiterjedő jelentése szerint a 13 évesek 27 százaléka, míg a 11 évesek 33 százaléka túlsúlyos.


A fizikai inaktivitás magas szintje és az olcsó, cukrokban, zsírokban és sóban gazdag "kényelmes" ételeket népszerűsítő kultúra "halálos" kombinációja a felelős a kialakult helyzetért. A jelentés szerint a 11 éves fiúk és lányok elhízottsági aránya Görögországban, Portugáliában, Írországban és Spanyolországban a legmagasabb, míg Hollandiában és Svájcban a legalacsonyabb.


A fiataloknak legalább 60 percnyi fizikai aktivitást kellene végezniük naponta (Kép: All-free-download)

A testmozgás hiánya a probléma egyik fő forrása. Harminchat országból 23-ban a 15 éves és annál idősebb fiúk és lányok több mint 30 százaléka nem végez elég testmozgást. A felnőttek között a túl keveset mozgó nők aránya a Görögországban és Észtországban mért 16, illetve 17 százaléktól a Máltán és Szerbiában tapasztalt 71, illetve 76 százalékig terjed.

A WHO ajánlása szerint az 5 és 17 év közötti fiataloknak legalább 60 percnyi - mérsékelttől az erőteljesig terjedő - fizikai aktivitást kellene végezniük naponta, míg a felnőtteknek hetente legalább 150 percnyi mérsékelt testmozgás ajánlott.

 


Kapcsolódó cikkek

A változatos, mértéktartó táplálkozás, folyadékfogyasztásés a rendszeres testmozgás az, ami valóban segít a szervezeten. A szakemberszerint, ha a méreganyagok durván felhalmozódnak a szervezetünkben mindenképporvosi segítség kell, hiszen ezt csak valamelyik méregtelenítő szervünkbetegsége okozhatja. 
olvasd tovább
Betegséghullámot indíthat a felelőtlen cukorfogyasztás –állítja egy liverpooli orvos. Nem arra gondol, hogy valaki éjszaka nasi gyanántmerőkanállal tömi magába a kristálycukrot, hanem a szimpla, bárhol kaphatóételek és italok magas cukortartalma teszik tönkre a szervezetet.
olvasd tovább