Megtalálták az okot, amiért kevés barátod volt a középiskolában

2016. szeptember 7. 09:15 ujnemzedek.hu
Svájci kutatók arra keresték a választ, mi a baj a középiskolásokkal. És az eredmény több mint meglepő.

Fura eredményre jutottak a svájciak, amikor azt kutatták, vajon miért olyan kevés barátság köttetik a középiskolákban. Arra keresték a választ, hogy mi az oka a társadalmi kirekesztettségnek és hogy egyes tinédzsereknek egy barátok nélküli tortúra a középiskola. Nos, ha hiszed, ha nem, az arcunk az oka. Svájci kutatók szerint a rideg, közönyös tekintet vezet ahhoz, hogy a potenciális barátaink távol tartsák magukat tőlünk.

 

A Baseli Egyetem kutatói a Journal of Experimental Social Psychology című folyóiratban publikálták a 480 emberen elvégzett kísérlet eredményét. A kutatás során 480 embernek mutatták meg férfiak fotóját, az ő feladatuk pedig az volt, hogy mindössze két másodperc után eldöntsék, hogy kizárnák-e a baráti társaságukból az adott személyt vagy nem. A fényképeken rideg, elutasító arckifejezésű és barátságos, esetenként mosolygó férfiakat mutattak.

 

 

A kutatók nem túl nagy meglepetésre arra jutottak, hogy az előbbieket könnyebben és nagyobb számban zárnák ki a társaságukból, mint az utóbbiakat, azaz a rideg, barátságtalan tekintet éppen elég a kiközösítéshez. Eközben a kutatók rámutattak arra is, hogy nincs szignifikáns kapcsolat az emberek személyiségjegyei és az arckifejezései között.

 

Azaz az a helyzet, hogy míg nincs kapcsolat a barátságtalan arckifejezésünk és a valódi érzelmeink között, addig éppen az előbbi miatt közösítenek ki minket a középiskolában. Bár, ezt próbáld meg elmagyarázni egy rakat 10. osztályosnak...


Kapcsolódó cikkek