LiteUp - magyar diákok törnek tanári babérokra

2014. április 3. 12:24 ujnemzedek.hu
Stickel Adrián és Hajnal Miklós  olyan közösségi oldalt próbálnak elindítani, ahol adiákok egymásnak magyarázhatják el a tananyagot.

Éppen az érettségire készülnek, de már túl vannak egy oxfordi felvételin – Stickel Adrián és Hajnal Máté a LiteUP tulajdonosai nem vesztegetik az idejüket.

Az oldalra a diákok tölthetik fel saját videóikat, melyben egy-egy témát tudnak elmagyarázni – a moderálást pedig maga a közösség végzi, tehát ha valaki lelkes, de nem jól magyaráz, akkor annak hamar leszavazzák a videóit. Az oldal azért jött létre, mert a tanárok sokszor érthetetlenül, a generációs szakadék miatt pedig unalmasan magyaráznak.

Amikor épp nem a suliban ülnek, akkor vagy a weboldalon dolgoznak, vagy vitaklubba járnak. Sikerült elcsípnünk őket telefonon.

Hogy áll most az oldal?

Jelenleg a design-nal kísérletezünk, maga a „tartalmi” rész már kész van. Mivel nem értünk a programozáshoz, mi csak a tervezéssel foglalkozunk, a kivitelezést másokra bízzuk.

Miklós és Adrián (Kép: LiteUp/Facebook)

Mennyi időt visz el egyébként a hétköznapjaitokból?
3-4 órát naponta, plusz nem könnyíti meg a helyzetet az sem, hogy itthon egy vállalkozást beindítani sokkal neccesebb, mint mondjuk Amerikában, a bürokrácia alaposan lefékezi a dolgokat.

Készültök az érettségire, aztán hogyan tovább?

Az érettségi lesz a zárómomentuma annak a folyamatnak, ami már december óta tart – jelentkeztünk egy képzésre Oxfordban, írattak velünk felvételit, és fel is vettek minket, most már csak az érettségi és egy bizonyos pontszám kell, ami már reméljük, hogy simán menni fog.

A napokban a budapesti Madách gimi tanulói is villantottak – ők egy olyan mobilappot fejlesztettek ki, amely egy gyors regisztráció után fővárosi idegenvezetővé változik. Bejelölhetjük rajta, hogy mi érdekel minket- közlekedés, látnivalók, éttermek, stb. – majd indulhatunk is. A program angol nyelvű, úgyhogy a külföldiek is bátran kipróbálhatják.

 


Kapcsolódó cikkek

Másodszor is első díjat nyert Jánka Eszter, a budapestiThomas Mann Gimnázium diákja egy nemzetközi ifjúsági rövidfilmpályázaton,amelyet az emberi jogok témakörében hirdettek meg 10 és 20 év közöttifiataloknak négy országban az ENSZ támogatásával.
olvasd tovább