Kiderült, miért képtelenek időben felkelni a tinik

2015. augusztus 3. 06:23 ujnemzedek.hu
Most már senki sem vádolhat lustasággal, ha hiába csörög melletted a vekker: a dolog hátterében a melatonin áll.

Ki ne küzdött volna még meg az álmos reggelekkel, amikor képtelen kirúgni magából az ágy? A jelenséget igen mókásan tinédzserkori bagoly-szindrómának nevezték el a kutatók, és több van mögötte, mint szimpla lustaság: egy melatonin nevű dolog tehet az egészről. A melatonin az alvási ciklust irányító hormon - abszolút fényhiányban termelődik, megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez. Szintje a tiniknél folyamatosan ingadozik - esténként igen alacsony, ami álmatlansággal jár, reggelre viszont (a folyamatos sötétség hatására) egyszerre megugrik, ezért aztán igen nehéz lesz kikászálódni a meleg ágyikóból.

 


Nézd, egy bagoly! (kép: demotivalo.com)

 

 Az amerikai Rensselaer Polytechnic Institute tanulmányából kiderült, hogy a túl sok, zárt térben töltött idő, és főleg a nappali fény hiánya  tehet arról, hogy a tinik biológiai órája olykor igen rosszul ketyeg.  A kutatás során 8. osztályos tanulókat vizsgáltak, akiknek speciális kiképzésű szemüveget kellett viselniük, amelyek meggátolták, hogy a rövidhullámú (kék) nappali fény a szemükbe jusson. A vizsgált tanulók átlagosan 30 perccel később feküdtek le aludni, mint a szemüveget nem viselő társaik. Az 5 napon keresztül folyó vizsgálatok során kiderült, hogy a kék nappali fény hiánya miatt a melatonin kiválasztása késésbe került, és mivel ez a hormon szabályozza, hogy testünk érzékelje az éjjel beálltát, így a diákok is csak később érezték az éjszaka hatásait.

 

Dr. Mariana Figueiro, a kutatás vezetője külön kitért azokra a szegény tinikre, akiknek az ingázás miatt korábban kell kelniük. "Ők azok, akik sokszor heteken keresztül nem kerülnek kapcsolatba a természetes fénnyel - ez pedig azzal jár, hogy kialvatlanok lesznek, és a suliban sem tudnak megfelelően koncentrálni."

(betegszoba.hu)


Kapcsolódó cikkek

Amelyik reggel úgy indul, hogy három kávé kell egymás utánahhoz, hogy egyáltalán látni kezdjen az ember, az nem jó reggel. Akialvatlanság hatással van a táras kapcsolatokra, ami magában foglalja a párkapcsolatot,a randizást, de egy sima beszélgetést is.
olvasd tovább