Flashmob a világnapon: egy tucat fiatal táncolt a Vörösmarty téren

2015. augusztus 12. 10:41 ujnemzedek.hu
Hagyományteremtő esemény indul útjára, melyen részt vett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is.

Az ENSZ közgyűlése 1999-ben augusztus 12-ét a fiatalok nemzetközi napjának nevezte ki. A világnap célja, hogy a fiatalok is kapjanak egy olyan napot, amikor felhívhatják a figyelmet a társadalomban elfoglalt szerepükre, jogaikra, kötelességeikre, valamint a nehézségekre, amelyekkel a mai társadalomban találkoznak.

 

Kulturális programok országszerte

Szerdán, a Fiatalok Világnapján hagyományteremtő, új, országos megmozdulás indul útjára. Az országban ugyanabban az időpontban egyszerre húsz nagyvárosban flashmobbal lepik meg az épp arra járókat egy néhány perces kulturális produkcióval fiatalok.

 

Kép: ujnemzedek.hu


Nézd meg, milyen volt a budapesti flashmob, melyen Novák Katalin is részt vett! 

 

A Vörösmarty téren  szervezett villámcsődületen részt vett Novák Katalin is - az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak hálózatának szervezésében zajló, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott esemény fő célja, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyi múlik a jövő generációin. "Ennek jegyében vezettük be 2015. július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK), mely az eddigieknél szélesebb körben segíti elő a fiatal családok lakáscéljainak megvalósítását. A széleskörű családtámogatási eszközök közül a hallgatói/diplomás GYED kiemelten célozza a fiatalokat, segítve abban, hogy ne az anyagiak álljanak a fiatalkori gyermekvállalás útjában. A 2013. január 1-jétől életbe lépő Munkahelyvédelmi Akcióterv célja, hogy a leginkább érzékeny helyzetben lévő munkavállalói csoportok vonatkozásában a munkáltatók bérköltségét csökkentse, ezzel segítve a munkahelyek megtartását és a foglalkoztatás bővülését." 

 

A Munkahelyvédelmi Akciótervvel 2014-ben már több mint 150 ezer pályakezdő és 25 év alatti fiatal foglalkoztatását támogatták járulékkedvezménnyel. Novák Katalin elmondta: az Ifjúsági Garancia egy átfogó, oktatási és foglalkoztatási intézkedések kombinációjával az ifjúsági munkanélküliség csökkentését, a fiatalok élethelyzetének javítását célzó rendszer. "Az idehaza több lépcsőben megvalósuló program első szakaszában főként a legalább 6 hónapja álláskeresőként regisztrált 25 év alatti fiatalok kapnak segítséget. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2015. július végéig több mint 44.000 fiatalnak ajánlotta fel az Ifjúsági Garanciában való részvétel lehetőségét. Az érdemi előkészítő szakaszba 11 ezer fő lépett, akik közül több mint 9.600 fő meg is kapta az ajánlatot."


Kapcsolódó cikkek