Educatio 2016: nyúltól a versenyautóig minden van

2016. január 21. 14:24 ujnemzedek.hu
Óriási érdeklődés, kissé tanácstalan fiatalság az Educatio első napján.

Erőtlen hószállingózás és csípős szél, no meg diákok ezrei. A Syma csarnok főbejáratától egészen a közeli hotelig tekergő sorban kialvatlan, vagy éppen visítva röhögő fiatalok toporognak, hogy bejussanak Magyarország legnagyobb pályaválasztási kiállítására, az Educatiora.

 


Ugorj el hozzánk az Új Nemzedék standhoz, játssz és nyerj fesztiválbelépőket!

 

A kiállításon a hazai egyetemek és főiskolák mellett külföldi sulik, diákszövetkezetek és nagyvállalatok is kitelepültek, az Új Nemzedék is saját standdal képviselteti magát. Mindent megtesznek, hogy magukhoz csábítsák a továbbtanulás előtt álló fiatalokat: van, ahol komplett versenyautóval, máshol nyúllal édesgetik őket közelebb.

 

 

Nem nagyon tudják

Az egyetemekről kiérkező hallgatók azzal a problémával szembesültek, hogy egy csomó középiskolás nincs tisztában a ponthatárokkal, van olyan dolgokra kíváncsi, ami az egyetemi tanulmányaikat csak kis részben érinti. Egy gyógypedagógus például elmondta, hogy csak ímmel-ámmal kérdeznek rá olyan –egyébként fontos – tudnivalókra, mint a kollégiumi elhelyezés vagy az ösztöndíjak.

 

Amikor a diákoknál kérdeztünk arra, hogy tudják-e, mit tegyenek, alapvetően három különböző kategóriába sorolható választ kaptunk. Az első volt az, aki már nagyjából kitalálta, hogy mit akar tanulni, és most azért jött, hogy megnézze a kínálatot. A második igazából pontosan tudja hogy hová akar menni, és ez csak egy grátisz ráerősítés, nem is igazán érdekli a többi lehetőség. A harmadik pedig a teljes homály, ez az a csoport aki nem tudja, mit akar csinálni, de nem is igazán akar körvonalazódni.

 

Van hörcsög, meg preparált lepke

 

 

Ha nem muszáj, akkor jó

Egyre több felmérés mutat rá arra, hogy az önkéntes munka jól néz ki egy önéletrajzban. A kitelepült multicégeknél azt mondták: az, hogy valaki önkéntes munkát végez, még nem elég. Elsősorban a szaktudás szükséges, no meg a jó kommunikációs képességek arra, hogy valaki „eladja” magát az interjún, viszont a határozottan érdekesebb lesz ettől a jelölt.

 

A megkérdezett diákok szerint a  kötelező közösségi szolgálat mellett szívesen vállalnának további önkéntes munkákat, bár szerintük annak nincs sok értelme, hogy az érettségi feltétele legyen az 50 óra közösségben elvégzett munka. Az egyik lány azt mondta, hogy ő például a kötelező közösségi szolgálat alatt jött rá arra, hogy sokkal jobban tud emberekkel kommunikálni, és sokkal kevésbé visszahúzódó, mint azt korábban gondolta volna, ez pedig akár még oda is vezethet, hogy újragondolja a továbbtanulási terveit.

 

Önkéntes Király

A téma iránti lelkesedést jól mutatja, hogy állandóan várakozik valaki az Új Nemzedék standjánál. Két játékkal készültünk, az egyik egy helyszínen is végigvihető „kalandjáték”, mely során a játékosnak ki kell nyomoznia egy kincs lelőhelyét (amelyet elrejtettünk a Kiállítás területén), a másik pedig egy izgalmas verseny, amihez kell egy kis szerencse is: egy véletlenszerűen kihúzott önkéntes feladatra kapnak egy hónapot, majd ha teljesítették, fotót kell küldeniük arról, hogy megcsinálták. A feladványok között szerepel idősek segítése és meseolvasás kórházban is.


Kapcsolódó cikkek