Boldog ovit és frissen végiggondolt sulit indítanak a Prezi alapítói

2015. november 19. 11:17 ujnemzedek.hu
Sulit és ovit indított szeptemberben a Budapest School - az alapítók a 150 éves oktatási rendszeren frissítenének egyet.

"Három másik családdal két óvodát (preschool, kindergarden) indítunk 4-6 éves gyerekeknek, mert úgy érezzük, hogy még több frissen végiggondolt óvodára, iskolára van szükség. Már most szeptemberben kezdjük, és olyan gyerekeket várunk, akik fel vannak mentve az óvodai nevelés alól. Később iskolát fogunk alapítani, hogy könnyű legyen az átmenet."  - így adtak hírt elsőképp a Prezi alapítók a Budapest School elnevezésű kezdeményezésről. A céljuk az volt, hogy vegyes életkorú és társadalmi környezetből érkező gyerekek tanulhassanak együtt - a módszerek speciálisak, leginkább a norvég és a finn iskolamodellt követik. 

 


Szociális és érzelmi intelligencia, kitartás, rizikóvállalás,
mások meghallgatása, és a csapatban való dolgozás képessége - az alapítók szerint
erre van van szüksége egy gyereknek. (kép: collinsvillebraces.com)

 

 

Halácsy Péter - mint ahogy az itt is olvasható - nyíltan vall arról, hogy ez egyelőre "egy kísérlet, most még nem lehet látni, hova fejlődik”. Az elképzelés azonban több, mint érdekes: nincsenek tantárgyak, az órák pedig projektalapon épülnek fel. Ez valóban a finn sulimodellt idézi: ott ugyan létezik egy nemzeti kerettanterv, de a követelmények teljesítését nem ellenőrzik, sőt, az iskolákat arra ösztönzik, hogy a helyi tanterveiket saját maguk fejlesszék ki. 

 

 

Az alapítók jelszavai a csapatban dolgozás, a kreativitás felől megközelített tanítási rendszer, és a gyerekek figyelmének felkeltése. Ez önmagában is figyelemfelkeltő dolog, azonban így, hogy ismerjük a Prezi korábbi eredményeit, a kezdeményezés csak még érdekesebb. A nyugati mintákra indult szakmai program kidolgozását egy hatfős tanárcsapat végzi - a jelenleg működő két óvoda-iskola mellett a tervek szerint jövő szeptemberben elindul egy 6-8 éveseknek szánt iskola is.


Kapcsolódó cikkek