Azt hitted, nem olvasnak a fiatalok? Tévedtél!

2015. május 12. 12:45 ujnemzedek.hu
Olvasni, úgy tűnik kifejezetten menő - persze azért akadnak, akik semmi pénztért nem lapoznának.

Hívhatjuk őket Z-, X, vagy akár Y-generációnak, a mai fiatalok folyamatosan megkapják a "digitális bennszülött" státuszt - vagyis nem olvasnak már könyvet, eltávolodtak a Gutenberg-galaxisból a "Facebook-rendszerbe", vagy rosszabb esetben netes fekete lyukakban tompítják butává az agyukat. Aztán olykor kiderül, hogy ez messze nincs így. A Dr. Gombos Péter, Hevérné Kanyó Andrea és Kiss Gábor által készített felmérés szerint valójában nincs nagy gáz a fiatalok szövegértése, és olvasási szokásai körül - az 1995 után született, középiskolás korosztály olvasási szokásait vizsgáló kutatás szerint a diákok csaknem 86%-a olvas el évente legalább egy könyvet, s több mint 30%-uk elit olvasó (vagyis legalább havi egy könyvet befal).

 


Nincs nagy gáz. (kép: folyoiratok.ofi.hu)

 

Ami még kisült, és nagyon érdekes, hogy a kiskori betűfogyasztás, a gyermekkorban hallgatott mesék gyakorisága mennyire befolyásolja a későbbi olvasási szokásokat, ezt pedig összevettették a gyermekkorban a weben eltöltött idővel is: "érdekes módon azonban nem a legkevesebbet internetezők olvasnak legtöbbet, hanem akik mértékletesen használják a számítógép nyújtotta lehetőségeket". 

 

A legnépszerűbb műfajnak a fantasztikus regény és a mese bizonyult - itt természetesen a Harry Potter és az Alkonyat sorozatok vitték a pálmát. A tanulmány alapján az olvasás presztízse töretlen, "azonban az irodalom mint tantárgy, meglehetősen elidegenedett a diákoktól, melynek egyik oka az lehet, hogy a fiatalok kikapcsolódást, szórakozást várnak a könyvektől, ezt azonban a középiskolai kötelező olvasmányoktól nem kapják meg" - olvasható a folyoiratok.ofi.hu-n.

 

Oké, persze van, aki inkább nem vesz könyvet cuccot a kezébe. Az 548 fős kérdőíves felmérés alapján nagy a nemek szerinti eltérés az olvasási szokásokban - a szinte soha nem olvasók közt csaknem dupla annyian vannak a fiúk. Összehasonlításképpen: az Ipsos Zrt. 15 és 25 év közöttieket faggató, 500 fős, reprezentatív mérésében 28% volt azok aránya, akik soha nem olvasnak. A Goodreads közösségi olvasási portál készített egy érdekes infografikát, a nemek olvasási szokásairól - a blog.papirontul.hu szerint  számos különleges trendet lehet rajta megfigyelni.

 

 


Kapcsolódó cikkek