Átadták a nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjakat

2016. augusztus 30. 16:07 ujnemzedek.hu
"A sikerhez kőkemény küzdelem, harc és erőfeszítés is kell" - mondta Novák Katalin a megnyitón.

Több mint negyven fiatalnak adta át a nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjat Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten. 

 

“Nagyon kedvelem ezt a rendezvényt és nagyon szívesen jövök ide, hiszen ma az olyan fiatalokba vetett hitünket tudjuk kifejezni, akik már letettek valamit az asztalra” - kezdte az államtitkár.

 

 

Az államtitkár elmondta: a Nemzeti Tehetség Program éves keretösszege 2,8 milliárd forint. Ennek mintegy 10 százalékát fordítják egyéni ösztöndíjakra, amelyeket tavaly óta adnak át.

 

2015-ben 478 fiatal kapott támogatást, a 2016-17-es tanévben pedig további 130 fiatalt tudnak segíteni. Idén először határon túliak is megkapták az ösztöndíjat - fűzte hozzá.

 

Novák Katalin úgy fogalmazott, az ösztöndíjjal egyéni teljesítményeket ismernek el, valamint kifejezik a fiatalok jövőjébe vetett hitét és reményüket.

 

“Ámulattal és csodálattal figyelem azt, hogy milyen különböző területekről érkeztetek ide és milyen komoly teljesítmény van már most mögöttetek. Vannak köztetek egészen aprók és idősebbek is, de egy dolog közös bennetek: hogy tehetségesek vagytok. De azt is látom, hogy ti nem csak olyanok vagytok, akiknek a tehetség adatott meg, hanem olyanok is, akik már tettek azért, hogy ezzel a tehetséggel élni tudjatok” - mondta a megnyitón Novák Katalin.

 

 

A pályázati kiírás szerint az ösztöndíjat általános és középiskolai tanulók, alap-, mester-, doktori vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatók, oktatók, kutatók, valamint a pályázat benyújtásakor tanuló jogviszonnyal nem rendelkező kiemelkedően tehetséges fiatalok és fiatal felnőttek nyerhetik el.

 

“Ez az ösztöndíj egyrészt egy elismerés, másrészt egy befektetés. A munkátokat, az erőfeszítéseiteket és a sikereiteket ismerjük el, közben pedig ez egy befektetés a ti jövőtökbe. Ez nem elsősorban egy dícséret, inkább egy kihívás számotokra, hogy a jövőben még többet érhessetek el” - fogalmazott Novák Katalin.

 

Pályázni folyamatosan lehet a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2017. március 15-ig. A pályázatok online nyújthatók be az elektronikus pályázatkezelési és együttműködési rendszerben. A nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Program része, amelyet az Országgyűlés ötpárti konszenzussal fogadott el.

 

MTI/Új Nemzedék


Kapcsolódó cikkek