A magyar gyerekek fele szerint egy pofon belefér

2014. november 21. 10:21 ujnemzedek.hu
Nincsenek tisztában a jogaikkal és az erőszak fogalmával. Az UNICEF felmérése aggasztó.

Magyarországon háromból csak egy gyerek tudja, hogy milyen jogai vannak, és a gyerekek közel fele szerint egy pofon nem számít erőszaknak – derült ki az UNICEF Magyar Bizottságának legfrissebb jelentéséből. Bár minden harmadik gyereket ért már netes zaklatás, csak tizedük kért segítséget.

 

November 20. a gyermekjogok világnapja. Éppen 25 éve, hogy a világ vezetői egyezményben ismerték el: a gyermekeknek különleges gondoskodásra és védelemre jogosultak. De mit érnek a jogok, ha senki nem tud róluk? Az UNICEF Magyar Bizottsága a Telenor támogatásával egy éve indította útjára az Ébresztő-óra programot, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét a 10-18 éves diákok körében.

 

 

A netes cikizésnek több áldozata is volt már. Sokan nem látnak más megoldást, mint az öngyilkosságot (Kép: Youtube)


 
Az UNICEF Magyar Bizottsága 2014 őszén végzett nem reprezentatív kutatást 1191 fő, 10-19 éves általános- és középiskolai diák körében a gyermekjogokról. Az eredményekből a következők derültek ki:
 
• Három gyerekből csak egy tudja, hogy vannak különleges, a felnőttekétől eltérő jogai, ugyanakkor a gyerekek 88 százaléka szerint fontos lenne, hogy ők is megismerhessék jogaikat.
 
• A megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy a felnőttek nem engedik, hogy beleszóljanak az őket érintő kérdésekbe, és minden ötödik gyerek szerint a felnőttek nem tisztelik a gyerekeket.
 
• Magyarországon 2005 óta zéró tolerancia van érvényben a gyermekekkel szembeni erőszak minden formájával szemben. Ennek ellenére a válaszadók 44 százaléka, tehát közel minden második gyerek gondolja úgy, hogy egy pofon, vagy ha megütik, nem számít erőszaknak.
 
• A gyermekek kétharmada nincs tisztában azzal, hogy bántalmazásnak minősül, ha egy gyerek megüt egy másikat.
 
• Három gyerekből kettő nem kér segítséget, ha megsértették jogait, és a gyerekek fele nem is tud ilyenről a környezetében.
 
• Bár a megkérdezettek 96 százalékának van mobiltelefonja, és 88 százalékának profilja közösségi oldalon, a gyerekek fele nem érzi biztonságosnak az internetet.
 
• Minden harmadik gyereket ért már kellemetlen piszkálódás az interneten. Ilyen esetben a gyermekek fele megpróbálta megvédeni magát, de segítséget csak minden tízedik kért.
 
 
Az UNICEF kutatásából az is kiderült, hogy a 13 éven aluli gyerekek 78%-a regisztrált már valamelyik közösségi oldalon, holott ez technikailag 13 éves kor alatt nem lehetséges. A szűrőrendszereket gyakran könnyű kijátszani, ezért helyezünk nagy hangsúlyt az oktatásra, tudatosításra.

 

(Forrás: unicef.hu)
 


Kapcsolódó cikkek

„Ronda vagy, igyál hipót és dögölj meg”, „Nincsenek barátaid, nem fogod fel, hogy nincs miért élned? Akaszd már fel magad!”. Az internetes zaklatás, avagy cyberbullying, alattomos és veszélyes. A cikizők a magányosokra csapnak le, akik otthon, a számítógépük előtt őrlődnek, és nem szólnak senkinek, nem kérnek segítséget. Aztán egyszer csak túl késő lesz.
olvasd tovább