A fiataloknak van jövőjük Magyarországon

2015. szeptember 22. 13:10 ujnemzedek.hu
Ez a legfontosabb üzenet, amit közvetítenünk kell - mondta Novák Katalin.

A legfontosabb üzenet, amit a fiatalok felé közvetíteni kell, hogy van jövőjük Magyarországon - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy szakmai konferencián kedden Budapesten.

Az önkormányzati ifjúsági referensek szakmai találkozóján mondott köszöntőjében kiemelte, az egymás felé fordulást és az odafigyelést kell megvalósítani az ifjúságpolitikában, el kell juttatni az információkat a fiatalokhoz és meg kell hallgatni azt is, amit ők mondanak.

 

Az egyik legfontosabb kérdés, ami a fiatalok jövőjét érinti, az elhelyezkedés és az egzisztencia megteremtése – mondta az államtitkár, hozzátéve: ezért indult az Ifjúsági garancia program, amely a pályakezdők elhelyezkedését segíti. Indulása óta már több mint 23 ezer, hónapok óta munkát kereső fiatal tudott a program által elhelyezkedni. A cél, hogy 2018-ra valamennyi 25 év alatti fiatalra kiterjesszék a támogatást – hangsúlyozta Novák Katalin.

 

 

Az államtitkár beszélt a Nemzeti tehetség programról is, amelyre ebben az évben kétszer akkora összeget fordítanak mint eddig, tehát a korábbi 1,4 milliárd forint helyett 2,8 milliárdot. Ebből tanulmányi versenyeket és egyedi ösztöndíjakat is finanszíroznak. A program üzenete: ha tehetséges vagy, akkor megkapod az ehhez szükséges támogatást – fogalmazott.

 

A fiatalokat támogató programok közül végül kiemelte még az „újratöltött” Új nemzedék programot, amely októberben indul, és amelyre mintegy öt milliárd forintot fordítanak. A program feladata, hogy eljuttassa a fiatalokhoz az őket érintő információkat, például a családi otthonteremtési kedvezményről, a gyed extráról vagy a munkahelyvédelmi akcióról. Országszerte húsz közösségi teret működtet az Új Nemzedék Központ– mondta Novák Katalin.

 

Az ifjúsági referensektől azt kérte, legyenek ők az „ujj a fiatalok pulzusán”, hiszen nélkülük, akik helyi szinten végzik a munkát, nem boldogul a kormány.

(MTI)