A fiatalok inkább elköltik a pénzüket

2014. június 25. 12:12 ujnemzedek.hu
A fiatalok ötödének van csupán valamiféle megtakarítása, az anyagiakkal kapcsolatos kérdéseikben általában a szüleikre hallgatnak.

Az új, úgynevezett "csendes"' generáció pénzügyi szokásait és ismereteit vizsgálta a Diákhitel Központ és a Kutatópont. A 15-29 éveseket célzó felmérésből kiderült: a mai fiatalok többsége a szüleihez, rokonaihoz fordul, ha tanácsra van szüksége az anyagiak kapcsán, és nem szeretik, ha elmaradásaik vannak - ezért igyekeznek pontosan törleszteni a pénzügyi kötelezettségeiket.

 

Nem hisznek benne? (kép: Pinterest)

 

Nem nagyon hisznek viszont a megtakarításokban: minden öt fiatalból egynek van csupán valamiféle félretett pénze, ráadásul ezt sem bankbetétben (14 százalék) vagy mondjuk lakás-takarékpénztárban helyezik el (18 százalék), hanem "a párnahuzatban", otthon tartják (56 százalék).

 

Miért csendes generáció?

Az ifjúságkutatási szakirodalom azért használja ezt a jelzőt a mai fiatalokra, mert a korosztályra a szüleik életeszményének az elfogadása, a civil aktivitás hiánya és a rendszer-elfogadás a legjellemzőbb. Szabadidejüket legtöbbször otthon töltik, életmódjuk mozgásszegény - fontos ugyan számukra a rendezettség, de úgy érzik, nem fontos elkötelezniük magukat.

 

A hitelek közül legtöbbjük a lakáshitelt ismerik - a diákhitelről a válaszadó fele (48 százalék) tudott pontos információkat - annak ellenére, hogy a kutatás szerint ennek hiányában minden második diáknak fel kellett volna függesztenie a tanulmányait. A legbiztonságosabb és legismertebb fizetési módokat a bankkártyához kötik - ezt követi a netbank, illetve az érintés nélküli fizetés.

 

Történelmi mélypontra csökken a Diákhitel kamata. A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatmértéke 5,75%-on, a Diákhitel2-é 7%-on került megállapításra a 2014. július 1-je és december 31-e közötti időszakra vonatkozóan. A kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is fix 2%, a különbözetet az állam kamattámogatás formájában átvállalja.


Kapcsolódó cikkek

Hazai pénzügyi vezetők és szakértők oktatják majd hetente egyszer online a PénzSztár program keretében az pénzügyi témák iránt érdeklődő diákokat március végétől a PénzSztár versenyközpont által március végén elindított komplex középiskolai pénzügyi-gazdasági oktatási program keretében.
olvasd tovább