A mérnökök nem mennek sehova

2014. április 7. 10:46 ujnemzedek.hu/gyormunka.hu
A munkavállalók többsége mindössze 50 kilométert hajlandó költözni egy állásért.  Budapest, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár a főbb célpontok.

Ahogy azt már több kutatás is bizonyította, Magyarországon nem túl magas a mobilitási kedv, ha arról van szó, hogy másik városban kéne munkát vállalni.

A Magyar Ifjúság 2012-es kutatás eredményeiből az látszik, hogy a 15-29 évesek több mint fele elhagyná az országot tanulás vagy munka miatt, de ezeknek csak 12 százaléka költözne el véglegesen. A mobilitási hajlandóság kapcsolatban van az életkorral, ez igencsak meghatározó tényező, hiszen az idősebbek (a házasságban élők és családdal rendelkezők), már sokkal nehezebben mozdulnak.


A legtöbben nem költöznének 50 km-nél
messzebb egy munkáért
(kép: All-free-download.com)


Tehát a fiatalabb korosztály képviselői járnak elöl a bel-és a külföldi „mozgásban” is – ezt a trendet megerősítik a személyzeti tanácsadók és fejvadászattal foglalkozó cégek adati is. 

A szakértők azt mondják: a legtudatosabb fiatalok pontos menetrend szerint keresik fel a nagyobb vállalatokat önéletrajzaikkal, és ha nem járnak sikerrel, „Egy halom cv-vel a zsebükben” nekiindulnak a külföldi vállalatoknak.  

Az idősebbek és piacképes végzettséggel rendelkezők, már nem ennyire rugalmasak. „A kecskeméti Mercedes-gyár indításakor például tömegméretekben toborozták a szakmunkásokat az ország minden pontjáról és a követelményeknek megfelelő szakemberek többsége örömmel vállalta is, hogy hétvégenként vagy legfeljebb kéthetente hétvégénként járjon haza. A régióba csábítandó mérnököket már kevésbé lehetett mobilizálni: esetükben szó sincs tömegekről. Ennek fő oka, hogy álláspiaci kelendőségükből adódóan ők egyáltalán nem is szorulnak rá a belföldi vándorlásra.” – nyilatkozta Szekeres Katalin, a Manpower toborzási és marketingvezetője a gyorjobs-nak.

A különböző kutatások egymást fedő eredményei szerint, a legtöbben nem költöznének 50 km-nél messzebb egy munkáért, különösen igaz az a családosokra és a magasan képzett szakemberekre. Ha mégis elindulnak valamerre, akkor a fő célpont a főváros, vagy más nagyobb ipari központ, mint Győr vagy Székesfehérvár.

Az állam is igyekszik támogatni az országon belüli migrációt. Az a regisztrált munkanélküli, aki lakhelyétől legalább 100 kilométerre kap munkát, másfél éven át kaphat lakhatási támogatást, az első időszakban a minimálbérnek megfelelő összeget (98 ezer forint/hó), majd fokozatosan kevesebbet.


Kapcsolódó cikkek

A magyarországi Janssen Cilag Kft. az 50-250 főközötti foglalkoztatók listájának első helyén végzett, a DebreceniHőszolgáltató Zrt., a kategória negyedik helyezettjeként, többszörösmagyarországi elismerés után szintén a közép-kelet-európai lista élmezőnyébekerült - írja a napi.hu
olvasd tovább
Egyik pillanatban még hős tűzoltó, másnap már az összesplüssállatot meggyógyító doktor. Kisgyermekként elképesztően egyszerű szakmátválasztani és karriert építeni. Az alábbi infógrafikán megnézheted, hogy mirőlálmodnak az amerikai gyerekek.
olvasd tovább