A Google HR-ese elmondja, miért nem jó az önéletrajzod

2015. január 29. 14:12 ujnemzedek.hu
Illetve mik azok a hibák, amikkel totál lezúzhatjuk az esélyeinket, még az állásinterjú előtt.

A magyar származású Laszlo Bock szakmája egyik legnagyobb fejének számít - ha melós kérdésben megszólal, érdemes adni a szavára. Így például érdemes odafigyelni arra a bejegyzésére is, amire a profession.hu bukkant a LinkedIn-en: a Google fő HR-guruja ugyanis összeszedte, milyen esetekben landol egyenesen a kukában a CV. Mint írja, a leglohasztóbb az egészben az, hogy az önéletrajzok olvasása közben a HR-es lehet tisztában azzal, hogy a jelölt akár meg is felelhetne a pozícióra - ellenben a mai, megfeszített piaci helyzetben egy munkáltatónak nem elég (illetve nem is kell) beérnie az "elég jó"-val. "Egy apró hiba, és az anyag már repül is a szemetesbe" - írja Bock.

 

Ez pedig már csak azért is fájdalmas, mert az alábbi ötből minimum egyet tuti, hogy mindannyiunk elkövetett már.

 

1. Helyesírás

Írtunk már korábban arról, hogy miért érdemes naprakészen tartani a CV-t - azonban a folyamatos javítások, cserék és átírások egy idő után óhatatlanul is elütésekkel és hibákkal aknásítja el az önéletrajzunkat. Épp ezért nem elég egyszer elolvasni, el kell olvasni a dokumentumot százszor is akár, sőt, nem árt, ha kinyomtatva futjuk át, illetve odaadjuk valakinek, hogy friss szemmel nézzen bele az anyagba. És, hogy mi a legdurvább? Hogy ezzel a CareerBuilder amerikai karrier oldal felmérése szerint a jelentkezők 58 százaléka egyáltalán nem törődik.  

 

2. Hosszúság

Bock szerint egy tök egyszerű szabályt érdemes követni az önéletrajz összerakásánál: "Minden 10 évnyi szakmai tapasztalatra egy (egyetlen egy) oldalt szabad csak szánni. Aki azt gondolja, hogy a 10 éve ennyibe nem fér bele, gondolja át még egyszer, és ne szégyelljen törölni. Senki sem vesz majd komolyan egy olyan jelentkezőt, ami 4-5 oldalon keresztül taglalja az alkalmasságát."

 

Ez nem tetszett senkinek. (kép: Pinterest)

 

Amit a Google fejese szerint érdemes szem előtt tartani, az az önéletrajz egyetlen célja: ez pedig nem más, minthogy állásinterjúhoz juttasson minket. "Ezt pedig egy precíz, tömör, de kerek CV-vel érhetjük el, amiben megmutatjuk, hogy tudunk a prioritásokra koncentrálni, és kiszűrni a lényeget egy hatalmas halomnyi infóból."   

 

3. Forma

Művészeti pályára készülünk? Akkor lehetünk kreatívak. Nem készülünk művészeti pályára? Akkor inkább ne. Tiszta és jól áttekinthető: ez a fő jelszó. Felejtsük el a váltakozó betűszíneket, a csiricsáré hátteret: ez egy szigorúbb szakember szemében messze nem menő. Inkább idétlen.

 

Bock tippje: nézzük meg az anyagot Google Docsban és Wordben is - illetve amilyen felületen csak lehetőségünk van rá. Jó ötlet továbbá az is, ha a cuccot pdf-ben mentjük el.

 

Oké, de akkor mi az, aminek örül a HR-s?

Bock azt is elárulta, mire érdemes koncentrálnunk. Ezek a következők:

- általánosságok helyett írjunk konkrétumokat. Tehát ahelyett, hogy azt írjuk: "Vezércikkeket írtam a New York Timesnak" írjuk azt: ""50 véleményformáló cikkem jelent meg a többi kommentátor átlag 6 publikációjához képest annak köszönhetően, hogy az alábbi területről 3 éve adok mély szakértői elemzést az olvasók számára."

- jól tanultunk az egyetemen? Oké, de mi volt a legkeményebb? A jó jegyek helyett írjuk inkább azt, hogy egy-egy legendásan nehéz tantárgyból (ami lehetőleg a megpályázott melóhoz is kapcsolódik) sikerült minden vizsgán kihozni egy négyest.

- Bock szerint a HR-esek nem csupán azt nézik, mit mondunk, hanem azt is, hogy hogyan építjük fel a gondolatmenetünket. "Érdemes valahogy így gondolkodni: "az alábbi tulajdonságot fogom alátámasztani, az alábbi történettel, - a tulajdonságot a történet ezért és ezért támasztja alá".

 

4. Bizalmas infók kiszivárogtatása

Aki azt gondolná, komoly előnyre tehet szert azzal, hogy az önéletrajzában bizonyos előző munkahelyéről lementett, komoly információkra célozgat, melyet a sikeres interjú után esetleg megosztana új kenyéradójával, az nagyon gyorsan felejtse el a dolgot. Sőt: inkább verje ki a fejéből. Egyrészt a dolog etikátlan, másrészről viszont senki sem bízna nagyobb feladatot egy olyan emberre, aki ilyesmivel indít. Ennél talán csak egy nyilvánvalóbb dolog van Bock szerint, ami pedig:

 

5. A hazugság

Tényleg magyaráznunk kell a dolgot? Bock megteszi helyettünk - szerinte a hazugságok meglepően könnyen leleplezhetőek az internet, referencia ellenőrzések vagy a vállalatnál dolgozó volt kollégák megkeresésével. Szóval egyáltalán nem érdemes némi helyzeti előny miatt kozmetikázni a CV-t. 

 

(ujnemzedek.hu/profession.hu)


Kapcsolódó cikkek