Vállalkoznának a fiatalok, de félnek a csődtől

2014. október 31. 11:54 ujnemzedek.hu
Európai szinten alacsony a fiatalok önfoglalkoztatottsága, pedig minden harmadik alkalmasnak érezné magát a feladatra.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) felméréséből kiderült: a 18 és 40 év közötti magyar fiatalok 35 százaléka érzi magát alkalmasnak arra, hogy vállalkozzon, és a terveik megvalósításától elsősorban a csődtől való félelem tartja vissza őket. A fiatal vállalkozók helyzete Nyugat-Európában is hasonló: a fiatalok fele gondolja úgy, hogy ha akarnának, lehetőségük volna vállalkozni.

 

A megkérdezett fiatalok többsége azért nem merné elindítani saját üzletét, mert fél az esetleges negatív következményektől – 59%-uk a csődöt említette a visszatartó erőként. Az önbizalom és a kockázatvállalás hiánya nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a 40 év alatti vállalkozók alacsony számával hazánkban.

 

„A csekély vállalkozói hajlandóság nem magyar sajátosság, egész Európában probléma, amelynek megoldásához a fiatalok foglalkoztatási helyzetét átfogóan kezelő stratégiára, összgazdasági érdekeket figyelembe vevő koncepcióra van szükség” – mondta Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke

Európa többi országában sem jobb a helyzet a fiatalok vállalkozási arányát tekintve – a 18-25 éves korosztály mindössze 4%-a vállalkozik. Ehhez egyrészt hozzájárul, hogy a vállalkozói kultúrát és a hajlandóságot nem fejlesztik már az általános iskolás kortól kezdve, valamint az is, hogy nem ismerik azokat az inspiráló történeteket, melyek ösztönözhetik őket arra, hogy belevágjanak.

 

 

A Fiatal Vállalkozók Hete rendezvénysorozat alatt az érdeklődők hazai sikersztorikat hallhatnak (Kép:piacesprofit.hu)

 

„A csekély vállalkozói hajlandóság nem magyar sajátosság, egész Európában probléma, amelynek megoldásához a fiatalok foglalkoztatási helyzetét átfogóan kezelő stratégiára, összgazdasági érdekeket figyelembe vevő koncepcióra van szükség” – mondta Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke. A 2014. júniusi adatok szerint Magyarországon a 25 éven aluliak 21,3 százaléka volt munka nélkül, és ennél az értéknél Hollandián, Luxemburgon és Nagy-Britannián kívül minden nyugat-európai országban rosszabb arányt regisztráltak.

 

A kis számú európai fiatal vállalkozó problémájával szoros összefüggésben – az Európai Unió és a tagállamok kínálta támogatási rendszerek ellenére is – a nyugat-európai fiataloknak mindössze 55 százaléka gondolja úgy, hogy ha akarná, megfelelő lehetősége volna vállalkozásalapításra. Ázsiában, a Közel-Keleten, illetve Afrikában is számottevően magasabb értéket regisztráltak: az előbbinél 70 százalék, az utóbbinál 68 százalék ez az arány. „Mint a számokból is látszik, egy Európa-specifikus problémával van dolgunk, amelyre Európa-specifikus választ kell találni. A FIVOSZ bizonyítottan rendelkezik azzal a megoldáskészlettel, amely nem csupán Magyarországon, de akár Európa többi államában is releváns lehet” – emeli ki Kovács Patrik.

 

Idén is meghirdeti a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, amelyet a Fiatal Vállalkozók Hete záróeseményén adnak át. Az elismerésre azok a 18-40 év közötti vállalkozó nők és férfiak pályázhatnak, akik önerejükből váltak az üzleti élet elismert szereplőjévé. A jelöléseket 2014. október 26-a és november 16-a között lehet elküldeni. Vállalkozás iránt érdeklődő fiatalok pedig sikeres hazai vállalkozók történeteivel ismerkedhetnek meg és személyesen tehetnek fel nekik kérdéseket az idei Fiatal Vállalkozók Hetén, melynek országszerte lesznek rendezvényei. 

 

 

Forrás: Piac és Profit

 


Kapcsolódó cikkek