Most a vidéki startupokon a sor

2014. augusztus 12. 12:18 ujnemzedek.hu
A nemrég indult program célja, hogy össze lehessen kapcsolni az ötletgazdákat és a szakértőket.

Az egyetemi oktatás és a startup gondolkodásmód között hatalmas a szakadék – állítják az idén ősszel elindított Innovatív Generáció (iGen) kitalálói. A céljuk, hogy az innovátorokat be tudják kapcsolni a startup ökoszisztémába és összeköthessék a különböző projekteket. Eddig főleg a nagyvárosokra koncentráltak, de most arra törekednek, hogy elérjék a vidéki ötletgazdákat is, hiszen a lakhelynek nem szabadna befolyásolni a siker lehetőségét.

 


Segíteni kell az ötletgazdákat (kép: All-free-download.com)

 

Elsősorban olyan projekteket keresnek, amelyek társadalmi haszonnal is járnak, és azt remélik, most össze tudnak majd kapcsolni olyanokat is egymással, akik akár az ország két különböző pontján keresik a megoldást egy-egy problémára.

 

Nem csak a startupok összegyűjtése és összekötése a cél, azt szeretnék elérni, hogy a piacok különböző szereplői nyitottan fogadják ezeket az ötleteket. Réti Zsófia az az iGen Egyesület elnöke az Indexnek így foglalata össze az Indexnek: „A civil szervezetek erősen fókuszálnak a témáikra, de sokszor hiányzik belőlük az üzleti véna, ami pedig szükséges ahhoz, hogy fenntartható módon működjenek. A multikat abban kell segíteni, hogy jól értelmezzék a társadalmi felelősségvállalást. Megvalósításban erősek, de gyakran nem használják ki a tudásukat, és csak egy banki átutalással intézik el a támogatásokat. Sokszor olyan projektekre költenek, amelyek nem fenntarthatók. Az ötletgazdákat pedig arról kell meggyőzni, hogy ne védjék foggal-körömmel az ötleteiket, mert úgyis a megvalósításon múlik minden – nekik kapcsolatokkal, szaktudással, attitűdformálással kell segíteni.”

 

Az iGen innovátorképző programja: képzés, mentorprogram és inkubáció egyben. A képzés különböző, a fenntarthatóságot elősegítő modulból áll, melynek köszönhetően a képzés végére a jó projektek el tudnak startolni a befektetők keresése vagy a közösségi finanszírozás (crowdfunding) irányába. Ötletfejlesztés, üzleti tervezés, kommunikáció, projektmenedzsment és sok más, innovatív projekt, vállalkozás, start-up indításhoz szükséges gyakorlati tudást szerezhetsz meg nálunk.

 


Kapcsolódó cikkek