Könyvelő: a vállalkozás legfontosabb „kelléke”

2014. március 5. 15:28 NZS
Rengeteg jogszabály és törvényi kötelezettség vonatkozik avállalkozások pénzügyeinek nyilvántartására, akönyvelő feladata ezért az,  hogy ezek rendben legyenek.

A vállalkozónak bőven elég azzal törődnie, hogy termékét valahogy piacon tartsa, esetleg az újításokon gondolkodjon, de nem teheti meg azt, hogy hanyagul kezeli a pénzügyeinek nyilvántartását.  A könyvelő pont ezért csakis arra figyel, hogy az adminisztráció rendben legyen.

A könyvelő biztosítja a nyugodt működést. (Kép:4medapproved.com)

Meg tudja mondani, hogy mennyi adót kell befizetni a bevételek után, milyen határidőkkel kell számolni, esetleg milyen kedvezmények vonatkoznak a vállalkozóra. A könyvelőnek erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, hiszen ügyelnie kell arra, hogy semmilyen törvénytelenség ne történhessen.

Mire kell vigyázni könyvelőválasztásnál?

Érdemes utánanézni a jelöltnek a cégjegyzékben. Nem árt, ha tudjuk, hogy egyedül, vagy irodában dolgozik, hiszen ha megbetegszik, és nincs senki, aki elvégezze a feladatokat, akkor pillanatok alatt felgyülemlik egy csomó számla. Fontos, hogy a könyvelővel kötött szerződésben szabályozva legyenek a feladatkörök, amiket el kell látnia. Szintén nem elhanyagolható szempont az ár - ha egy könyvelő túl olcsón dolgozik, akkor lehet, hogy nincs mindig tisztában az éppen aktuális szabályokkal, mert nincs pénze előfizetni a különböző szakmai folyóiratokra, nem tudja továbbképezni magát.


Forrás: Privátbankár, Vállalkozz okosan


Kapcsolódó cikkek