Irány a végtelen: ez lehet majd a legmenőbb startup

2014. október 1. 09:42 ujnemzedek.hu
Léggömbbel felküldött űrkapszulában utazhatnak majd a kínai turisták egy extraügyes fejlesztésnek köszönhetően.

Ha űrutazásról beszélünk, persze, hogy mindenkinek a NASA és az USA jut az eszébe – most azonban lehet, hogy Houstonnak ebben a tekintetben lesz némi problémája. Ha egyszer beindul a világűr határait fenyegető kínai startup, hamar a második helyen találhatja magát az amerikai űripar.

 

A Spacevision nevű, meglehetősen egyedi utazásszervező most mindenki számára elérhető, a csillagok szomszédságába induló túrákat kínál. A cél 40 ezer méterre van a föld felett – ez a magasság pedig csak egy centire van a világűrtől. Vagy, ahogy a cég hirdetésében írja: „Ebből a magasságból a különleges útra befizetők a vállalat leírása szerint nemcsak a Föld leginkább filmekből ismert gyönyörű görbületét és felhőkkel takart felszínét láthatják szabad szemmel, de a gravitáció kisebb fokú csökkenését is átélhetik.”

 

Hamarosan látható? (kép: Pinterest)

 

Ami még különlegesebbé teszi a dolgot, az maga a jármű - a turisták egy űrkapszulában érkeznek a galaxis küszöbére, amelyet egy külön erre a magasságra kifejlesztett, héliumot használó légballon emel fel. Az, hogy a dolog mennyibe kerül majd, egyelőre kérdéses, mert a vállalkozás még bőven a tervezési és pénzszerzési fázisban van - mindenesetre a cég „racionális és elfogadható” árakat ígér majd.

 

Persze, hogy Amerikát sem kell félteni, ott is terveznek hasonló tripeket – még ha nem is ennyire magasra: az arizonai World View Enterprises cég például a tervek szerint 2016-tól 30 kilométer magasba repíti turistáit, és mindezért utanként 75 ezer dollárt (kb. 18 millió forintot) kér majd.

 

(dailymail.co.uk/ MTI)


Kapcsolódó cikkek