Ilyen vállalkozásokat érdemes most indítani

2014. július 1. 10:53 ujnemzedek.hu
Az ipar „okosítása”, a cégtitkok őrzése, és a viselhető kütyük ezek a fejlesztések, ami tuti bevételt termelnek.

Internetre az iparral!

 

Elérkezett az idő, hogy az ipari eszközök is kapcsolódjanak a világhálózathoz. A Mashable által megkérdezett szakemberek szerint mind a mezőgazdaságban, mind a nehéz és könnyűiparban is ez lesz a fő fejlesztési irány, hiszen azok a gépek, amelyek folyamatosan kommunikálnak az interneten keresztül, sokkal jobb teljesítményre képesek. Már most is működnek olyan gazdaságok, ahol a termőföldre telepített érzékelők folyamatosan küldik az adatokat arról, mennyire nedves például a talaj, illetve a levegőben milyen mértékben van jelen, mondjuk egy növényvédő szer. A jelentések alapján a szakemberek pontosabban tervezhetik meg, hogy mikor van szükség öntözésre vagy újabb permetezésre. A Cisco System jóslata szerint 2013-2022 között ezek az új fejlesztések 144 ezermilliárd dollár nyereséget termelnek majd.

 


A netre kötött ipari gépek kevesebb felesleget gyártanak (kép: All-free-download)

 

Testreszabott e-kereskedelem

A gazdasági válság alatt is az e-kereskedelem volt talán az egyetlen, ami némi növekedést mutatott. Kezd azonban lejárni az egyszerű webáruházak ideje is. A közeljövőben helyüket a testreszabott ajánlatok veszik majd át. Scott Steinberg üzleti tanácsadó szerint itt az ideje lefejleszteni azokat az alkalmazásokat, amelyekkel teljesen egyedi termékeket vásárolhatunk, olyan színben, méretben, funkciókkal, amiket mi állítunk be. Ha ezek a programok folyamatosan kommunikálnak a gyártóval, akkor megspórolható a raktárkészlet is, hiszen pontosan lehet tudni, hogy miből mennyi darabra van szükség.

 

Okos oktatás

Az oktatástechnológiai fejlesztések már most is jól pörögnek, de a közeljövőben még nagyobb számban lesznek elérhetőek a netre csatlakozó mobileszközök, amelyekkel tartózkodási helytől függetlenül bárki bármikor rákapcsolódhat egy-egy kurzusra. Az egyik ilyen, már ma is nagyon jól működő projekt a Skillshare. A program segítségével viszonylag olcsón (20-25 dollár, azaz kb.: 5000 forint) bármilyen tanfolyamra vagy oktatásra jelentkezhetünk, illetve összeválogathatjuk, hogy milyen tárgyakat szeretnénk tanulni. Egyik újításuk az volt, hogy nem csak professzorok vagy „hivatásos” tanárok indíthattak képzéseket, hanem bárki, aki hasznos tudást akart megosztani.

 

Mobilrendszerek

A mobilalkalmazás-fejlesztőknek jövőben biztos, hogy semmi problémájuk nem lesz az elhelyezkedéssel. A legtöbb hagyományos számítógépes rendszer nem képes mobileszközön működni, így szinte mindegyiknek szüksége lesz egy-egy „hordozható” verzióra. Mivel szinte minden gazdasági területnek megvannak a maga speciális programjai, amiket a mindennapokban használnak, így szinte végtelen mennyiségű alkalmazás várja, hogy új köntösbe bújhasson.

 

A viselhető okoskütyük fejlesztése is jó irány lehet (kép: All-free-download.com)

 

Cybersecurity

A felhőszolgáltatások terjedésével átalakul a munka világa is. A jövő irodáiról szóló tanulmányok szerint a dolgozók saját mobileszközeikkel kapcsolódnak majd a céges hálózatokhoz. Ez a „szabadság” azonban rengeteg veszéllyel jár. Egy-egy kávézóban ottfelejtett és a vállalati szerverrel épp kapcsolatban lévő táblagép például nyitott kapu lehet az adott cég legféltettebb adataihoz - nem beszélve a hackertámadásokról. A titkaikat féltő vállalatok vagy magánszemélyek szinte biztos, hogy jelentős összegeket költenek majd arra, hogy biztonságban érezhessék magukat.


Kapcsolódó cikkek