Nem csak trendi, okos is a high-tech ruci

2014. január 27. 11:37 kopernicus
Az okosgépek lassan mindenhol helyet követelnek maguknak. De komolyan: min-den-hol. Semmi sem marad titokban - meglepő cuccok következnek.

Okoskarkötő

Felveszed, csini, lóg rajtad – eddig ennyire volt képes egy efféle kiegészítő. Az egyik világcég legújabb fejlesztése azonban árulkodósabb egy rossz ovisnál is: lépést és kalóriát számol, tárolja a napi megtett távolságot, sőt, még arra is ügyel, milyen mélyen aludtál az éjszaka. Ijesztő.

Okosfogkefe

A technika már a szádba is beköltözik - egy gyártó bejelentette a világ első „csatlakoztatott” elektromos fogkeféjét. A cucc analizálni tudja a fogmosási szokásainkat, amit aztán az okostelódon tár eléd. A cél nyilvánvaló: nem sikáltál elég alaposan? Szégyelld magad. Hanyagolod a fogdokit? Azonnal keresd fel. Ilyeneket tud a csodaszerszám.

Sziporkázó ötletek. (Kép: Pinterest)

Cipő – vakoknak

Adja magát az ötlet, eddig mégsem gondolt rá senki. Miért ne lehetne szenzorokat építeni a gyengénlátók lábbelijébe? Az újféle techtopánka figyelmezteti a viselőjét a veszélyes útszakaszokra, ügyeli a zebrát, de ha betáplálják az úti célt, még el is irányít odáig.

Baba cucc – babáknak

Mondhatnánk, hogy megérkezett az alvásfigyelő 2.0 – csakhogy ez a holmi sokkal többet tud annál, minthogy a gyanús zajokra ügyeljen. Figyeli a baba légzését és szívverését, az adatokat pedig a szülőnél lévő kijelzőre irányítja. Arról nincs infó, hogy az első lépéseket felveszi-e videóra, de a dolog legalábbis gyanús.

Okos zokni

Már nem arról van szó, hogy jelzi a lábszagot: ez a kütyü a sportolók nagy kedvencévé lehet a jövőben. Legfőképp a futóknak hasznos – a beépített nyomásérzékelők arra figyelmeztetnek, milyen pontokon éri hatás a viselőt, így segítve a térd- és porckopásmentes talpalást.


Kapcsolódó cikkek

Nyakunkon a síszezon, ennek megfelelően rengeteg kérdés merülhet fel benned. Semmi pánik: szakértőnk segítségével összeszedtük a legfontosabb infókat. Klausmann Viktort, a Magyar Síakadémia Egyesület elnökét faggattuk a legalapvetőbb tudnivalókról.
olvasd tovább