Magyar hangszóró döngöl a földbe

2014. március 27. 09:55 ujnemzedek.hu/Bors
Papp Gergely sorra nyeri a szakmai díjakat saját fejlesztésű hangszóróival, amelyek teljesítménye háromszorosa a hagyományos eszközöknek, a súlya pedig mindössze az egyötöde. Ipari kémek próbálnak rájönni a titkára.

A legelismertebb szakembereknek is leesett az álluk, amikor a frankfurti hang és fénytechnikai kiállításon megismerhették Papp Gergely különleges hangszóróit. Szakemberek szerint a találmány fenekestől felforgathatja az akusztikai iparágat.

Munkában (Kép: Facebook)

A fiatal srác, még 2012-ben az érettségire való készülés mellett fejlesztgette a találmányát, amivel meg is nyerte az az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt, majd az Európai Unió fiatal tudósok versenyéről is elhozta a Szlovák Szabadalmi Hivatal különdíját.  

A új eszköz a hagyományos hangszóró teljesítményének a háromszorosát tudja és mindössze ötöd akkora a súlya.

„Legalább ezer szétszedése kellett ahhoz, hogy rájöjjek: egy újfajta felépítés milyen módon fokozhatná a teljesítményt.” – nyilatkozta Gergely a Borsnak. A feltalálót jelenleg a legnagyobb technikai cégek ostromolják ajánlataikkal, sőt ipari kémek is megpróbálják megtudni a titkot. Azonban hiába is szereznék meg az egyik prototípust, ha megbontják, szétesik a mágneskör, és megfejthetetlenné válik.Kapcsolódó cikkek