Három beszélt nyelv, ami nem is létezik

2015. július 11. 09:45
Egyes fanok nem restek olyan nyelvek magolásába fogni, melyeknek max a kockatalálkozókon veszik hasznát.

Klingon

A sorozatfüggők pontosan tudják, hogy milyen nyelven íródott az Agymenőkben Howard Wolowitz esküvői meghívója – naná, hogy klingonul. Gene Roddenberry, minden Star Trek hívő keresztapja és atyaúristene álmaiban sem gondolta volna, hogy milyen lavinát indít el az 1964-ben elstartolt tévésorozat első epizódjával. De a lavina elindult. A 723 részes Űrszekerekben (és ebbe nem számoltuk bele a filmek, novellák és képregények hadát) fontos szerepet játszanak a mindenféle idegen fajok és lények is, például a romulánok, a borgok - vagy teszem azt, a klingonok. Utóbbiaknak Marc Okrand, amerikai nyelvész, nem volt rest saját nyelvet kialakítani.

 


Klingon Lisa - ismeretlen festő, 2264-ből (kép: Pinterest)

 

Kemény, csattogós, katonás: talán így lehetne a legfrappánsabban jellemezni a klingon-dialektust. Egy klingon például a neten fellelhető fordítógépek tanúsága szerint úgy kíván „jó napot”, hogy „Maj Pov!” – feltéve, ha előtte nem koncol fel egy bat'leth-el.

 

Tünde

A Gyűrűk Ura világának megálmodója, J.R.R.Tolkien valódi nyelvészetőrült volt – ha lett volna annak idején oxfordi cosplay-találkozó, nyilván vandál-tájszólásnak öltözik. De nem volt, így inkább kidolgozta a sindarin-t (ejtsd: szindarin), amely Tolkien mitológiájában a legáltalánosabban beszélt tünde nyelv a Harmadkori Középföldén. Meg az évente egyszer Budapesten is megrendezett Tolkien-találkozón: ha egy hegyesfülű, furán öltözött, de felettébb csinos csaj aznap éppen úgy szólít le, hogy „Te melon!”, akkor azt akarja közölni, hogy jó vagy nála.

 

Simlish

Will Wright, a The Sims című videójáték megalkotója úgy volt vele, hogy mivel a játék egyik veleje a csevegés, és egy valódi nyelv túlságosan korlátozná a felhasználói élményt, ezért inkább összedobott a garázsban egy saját simes szótárat. Ezt 2000 óta hívják hivatalosan simlishnek.

 

A sim-nyelvet talán valamelyik szláv nyelvhez lehetne leginkább hasonlítani, de valójában halandzsa, mely több mássalhangzót használ fel egy szóban. A sok angol szó miatt egyfajta angol-szlengként is felfogható.  Az például, hogy „Ah, van vesua! Cummuns nala?”, azt jelenti, hogy „Szervusz, hát hogy vagy”?


Kapcsolódó cikkek