Ettől a géptől beszélni fog a kutyád

2013. december 20. 12:49 dailymail.co.uk
Emberi hangon kommunikáló kutyákat maximum durvább horrorfilmekbenlát az ember – egy okos kis kütyü azonban most azt ígéri, tényleg lefordítja azt,hogy „vaú”.

Eric Calderon, a „Nordic Society for Invention and Discovery” tudóscsapat tagja valóban kiérdemelte az „ötletgazda” titulust: ő találta fel ugyanis azt a No More Woof nevű szerkentyűt, ami állítólag lefordítja számodra a kutyusod ugatását. A tapasztalt ebesek persze nyilván a legapróbb rezdülésből is rájönnek, mit akar a kedvencük, azonban ezzel a szerkezettel most már hangot is adhatnak a kívánságuknak. Persze senki se számítson durva hexameterekben megfogalmazott körmondatokra – ha az eb éhes, ezután nem csak a farkát csóválja majd, hanem közli veled, hogy „Úgy ennék valamit.”Ha vannak a kutyáknak világhódító terveik, akkor most tuti fény derül rájuk. A head set-szerű, pavlovi okosság lényege ugyanis, hogy a kutya agyhullámait kurkászva gyúrja emberi beszéddé az állat közlendőit. „Ez tényleg nem annyira bonyolult, mint amilyennek látszik – mondta el Calderon – csupán egy, már meglévő technológiát használunk fel egy teljesen új területen. A „No More Woof” azokat a speciális energiákat méri a kutya agyában, amik bizonyos alapszituációkban jelentkeznek – ilyen például a fáradtságérzés. Néhány könnyen kimutatható idegrendszeri minta alapján a szerkezet aztán kimondja, hogy mit szeretne az eb.”

A jelenleg még csak előkészítő fázisban létező cucc többféle hangon is megszólaltathatja majd a kiskedvencet – a neki tetszőt a gazdi választhatja ki. A készülék angolul tud, de Eric már ígéri a spanyol és a francia nyelvű verziót is.


forrás: dailymail.co.uk