A sajtod megmondja, milyen ember vagy

2014. március 20. 15:51 ujnemzedek.hu
Ahány ház, annyi szokás, annyi sajt, ahány ember. Összeállítottukaz igazán nem hiteles sajt-kódexet, hogy megtudd, mit árul el rólad a kedvencsajtod.

Ha a te kedvenced a :

Feta

Ezt a friss sajttípust folyadékban tárolják, így hetekig, akár hónapokig el lehet tartani. Eredetileg juhtejből készítették, ma már keverik tehéntejjel, de kizárólag ez utóbbiból is készülhet ez a fehér színű, félpuha, vagy lágysajtféleség. És pont ilyen seszínű vagy te is. Könnyen helyettesíthető, félpuha, teszetosza. Mire kettőt nézel, a csajodat lenyúlja valami markáns pálpusztai.

Roquefort

A világ legismertebb kéksajtja a francia roquefort. Nyers juhtejből készítik és a tejhez vagy az alvadéktörethez adagolják a speciális Peniciliumot. A Roquefort nevet csak akkor viselheti, ha nyers juhtejből készül, és a Roquefort környéki barlangokban érik. Íze pikánsan csípős, enyhén sós, jellegzetesen markáns, látványra érdekes a kékes-zöldes penészerezet miatt. Sokoldalúan felhasználható. Szóval unalmas sznob vagy, aki nem is szeret fürdeni, emiatt fura szagod van. Meg vagy róla győződve, hogy a hobbijaid nem különccé, hanem különlegessé tesznek. Főként alkohollal elviselhető.

 

Te melyik vagy? (Kép:Flickr)

Rúzsos sajtok

A felületi sajtflóra (rúzs) igen vegyes összetételű keverék lehet, amely tejpenészből, különböző élesztőfajtákból, penésztörzsekbőol áll. A rúzsbevonat, vagyis a piros sajtflórával bevont sajtok színe lehet sárga, aranysárgás vagy narancssárga, az érlelő pince levegőjének nedvességtartalmától függően. Általában erős, agresszív illatúak. Ételekhez nagyon jó társítás, ha valaminek az animális jegyét szeretnénk hangsúlyozni. Tehát imádsz bulizni járni, előtte pedig nem vagy rest pár tonna vakolatot magadra kenni. A pasid elvisz vacsorázni, de folyamatosan azon aggódik, hogy mikor kezd el lefolyni rólad a sok smink.

Trappista sajt

Először francia trappista szerzetesek készítették ezt a nem különösebben jellegzetes ízű és színű sajtfélét. Kezelése az érlelés kezdetén sósvizes lemosásból és szárazra törlésből áll. A sajtokat az érlelés ideje alatt rendszeresen forgatni kell. A tehéntejből készülő, savanykás, enyhén sós, zsíros sajt nem túl markáns ízével a magyar konyha prominens alakja, hiszen szeletelhető, reszelhető, olvasztható, kirántható. Te, svájci bicska, te. Mindenhová beillesz, mindenki szeret. A rúzsos sajtok kedvelői gerjednek rád.

Parmezán

Egyértelműen a kemény sajtok királya. Időről-időre kis fúróval belefúrnak egy-egy tömbbe, vagy apró kalapáccsal a hang alapján vizsgálják, hogy az érés fokát megállapítsák. A parmezán extra keménységű – mondhatni kőkemény -, szemcsés, hosszú érési idejű, félzsíros és aranysárga színű. Intenzív és jellegzetes íze miatt főként reszelve használják. Rólad aztán mindenki tudja, ki vagy. A barátaid szeretnek hátbatámadni, de te ezt igazából ezt élvezed.

Cheddar

Nagy-Britannia legnépszerűbb sajtja, amelynek nemcsak csípős, érett íze válik a javára, hanem narancssárga színe is vonzóvá teszi. Állaga kissé törékeny, zsírtartalma magas, enyhén savanykás, fanyar, dióra emlékeztető ízét a legalább 3 hónapig tartó érlelésnek köszönheti, de esetenként az intenzívebb aroma elérése érdekében akár 2 évig is érlelhetik. Te igazából nem is szereted a sajtot, ezért eszel olyat, aminek nincs is sajtíze.


Kapcsolódó cikkek

Kárlenne tagadni, hogy a közösségi oldal úgy beépült az életünkbe, mint kezdőgokartos a gumifalba. Azzal, hogy posztolunk, megosztunk, kialakítunk magunkrólegy képet – és az nem mindegy, hogy milyen lesz.
olvasd tovább