A jövőben a munkahely is házhoz jön majd?

2014. november 26. 13:52 ujnemzedek.hu
Irodává alakítható autó, házhoz jövő fogászat, scanneres áruátadás? Igen, mindez nemsokára itt lesz.

Úgy látszik, fel kell készülni arra, hogy tényleg a munka körül fog forogni az életünk - és ráadásul piszok lusták leszünk. Az Ideo design-cég már meg is álmodta, hogy fog ez kinézni pontosan.

 

 

Ő lesz Cody, a mobilkiszállító (Kép: Ideo)

 

A guruló iroda vagy irodává alakítható autó (ahogy tetszik) a jövő nagy találmánya. Egy átlátszó "okosautóról" van szó, aminek az ülései egy kész tárgyalóvá vagy esetleg nagyszobává alakíthatók - ezzel megkönnyítve, hogy bárhol bármikor dolgozhassunk. Emellett más autókkal összekapcsolható része is lesz, hogy meg lehessen növelni a „tárgyaló” kapacitását.

 

- Az okosautó mobilabbá és gyorsabbá teszi a munkát. Nem kell majd bemennünk dolgozni, a munkahelyünk jön majd hozzánk. Emellett a szolgáltatások is házhoz jönnének: mobil-fogászat, mobil-tisztítószolgálat, amit csak el tudunk képzelni - mondta a fejlesztőgárda egyik tagja.

 

A fejlesztések irányvonala tehát nyilvánvaló, s az sem titok, hogy hamarosan már a kapuk előtt állnak majd a még csak részben, idővel talán teljes mértékben önvezérelt kamionok is: a Cody-k.

 

- Mi a XXI. század szamarainak hívjuk őket. A Cody-rendszer a városon belüli csomagkiszállítás megújulásának egyik lehetséges útját vázolja fel. Ha megérkezik a Cody a házad elé, nem kell mást tenned, mint odamenni, átvilágíttatni magad a biometrikus scanneren és már meg is kapod a csomagodat. Egy, a kamion hátuljában ülő robot fogja szortírozni a csomagokat és folyamatosan felvenni a rendeléseket. Az útvonalat a kézbesítendő csomagok szerint optimalizálja a rendszer - ezzel jelentős mértékben csökkentve a benzinfogyasztást.

 

Az Ideo ezzel a két találmányával a városi közlekedés könnyítését szeretné megoldani, valamint elősegítené a mobilitást, és optimalizálná a természetes erőforrásokat.

 


Kapcsolódó cikkek