180-nal hajtották a világ leggyorsabb biciklijét

2013. december 31. 14:12 dailymail.co.uk
Villámgyors kerékpárt tervezett egy fifikás ausztrál. A 42 éves cangamágus, Jason Rourke 10 nap alatt barkácsolta össze a világ talán legfürgébb, lábbal hajtott járművét, amit aztán a motoros fenegyerek Guy Martin lovagolt meg.

A szupererős mountain bike nem kevesebb, mint 110 mérföld/órával hasított az angliai Staffordshire versenypályáján – ez pedig barátok közt sem kevesebb 181 km/óránál. Martin ezzel a holland kerekező, Sebastiaan Bowier világrekordját lökte le a trónról, ámbátor a 133 km/órás, szeptemberi eredménye alapján a holland kerekezőnek sincs miért szégyenkeznie.Rourke elmondta: a szuperbicaj az várakozásokhoz képest meglehetősen masszív darab.

A tervező és az agy. (kép: Facebook)

„A hiperkönnyű szerkezet helyett inkább a kerékpár tömörségére összpontosítottunk, és arra, hogy a gumik elég vastagok legyenek a kellő tapadás eléréséhez. A végeredmény egy teljesen egyedi darab lett.” A canga – legalábbis a tervező szerint – épp ezért megfizethetetlen, ám ha mégis árban kell kifejeznünk az értékét, akkor Rourke körülbelül 5000 fontot (vagyis közel két millió forintot) költött a kivitelezésére.

A vas, teljes valójában. (kép: Facebook)

Persze a 113 mérföld eléréséhez kevés lett volna Guy Martin lábikrája. A biciklit először 50 mérföldes sebességre vontatták fel egy speciális kamion segítségével - Martin ezután tekerte a gépet egészen az új világrekordig.


forrás: dailymail.co.uk


Kapcsolódó cikkek

Több, mint 10.000 kerékpárt lopnak el évente Magyarországon,de hiába találja meg őket a rendőrség, ha nem derül ki, kinek adhatják vissza. Ezértszületett meg a Bikesafe nevezetű, online kerékpár nyilvántartási rendszer.
olvasd tovább