Tehetséggondozási Projektjeink

2015 első felében a Nemzeti Tehetség Program (NTP) keretében kiírt pályázatok programjaként 10, a tehetséggondozáshoz kapcsolódó rendezvényt valósítottunk meg az ország különböző pontjain.

Ezek része egy 8 megyeszékhelyen átvonuló sorozat, amelynek legfőbb célja a Nemzeti Tehetség Program népszerűsítése volt. A rendezvénysorozat roadshow jelleggel az ország több pontján, többek között hátrányos helyzetű térségekben, településeken is megvalósult, a helyi adottságok és a közösségek igényeinek figyelembe vételével. A rendezvények egyik célkitűzése volt, hogy a tehetséges fiatalok, a szüleik és családtagjaik, a pedagógusok és a tehetséggondozó szakemberek tapasztalatcseréjének színtere legyen. A sorozat két helyszíne specifikus volt: Győrött a sport-, Nyíregyházán pedig a művészeti tehetséggondozás állt a figyelem középpontjában. 

A két utolsó eseményünk Budapesten valósult meg, az egyik a 2014/15-ös tanévben kiemelkedő versenyeredményeket elérő tanulókat felkészítő szakemberek (60 fő) elismerése és kitüntetése volt az OKTV országos díjkiosztó ünnepségén. A másik az Országos Tehetséggála, amely a tehetséggondozással, tehetségsegítéssel foglalkozó szakemberek (63 fő) teljesítményét díjaztuk négy kategóriában, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj adaptációja révén. 

Tevékenységünk másik pillére a tehetséggondozó személyek és programok különböző médiatermékekben való bemutatása, népszerűsítése volt. Színes, a közönség széles rétegeit megszólító riportfilmeket készítettünk hát a Nemzeti Tehetség Programban résztvevő néhány tehetséggondozó intézmény és műhely munkásságáról, bemutatva az ott dolgozó pedagógusokat és a programokban résztvevő gyerekeket és közös munkájuk műhelytitkait. 

A következő helyeken jártunk:

  • Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola, Badacsonytomaj
  • Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola - Kutató Diákok Napján
  • Vermes Miklós Általános Iskola. Délegyháza
  • Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Dévaványán
  • Hagyományok Háza, néptánc-tábor
  • Csete Balázs Általános Iskola, Jászkísér
  • Jezsuita Roma Kollégium