Rendezvényeink

Országos Tehetséggála 2015

Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjjal a kiváló tehetséggondozó szakemberek munkáját ismerik el. A 2013 tavaszán alapított díjjal idén 65, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző pedagógus elismerésére adott lehetőséget. A díjak átadása 2015. június 5-én a Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság által támogatott Országos Tehetséggála alkalmával valósult meg a Pesti Vigadóban.

A díj forrását biztosító, 2028-ig tervezett Nemzeti Tehetség Program fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik általános, közép- és szakiskolákban végzett munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében. 

A Bonis Bona díjat négy kategóriában lehetett elnyerni: „Kiváló versenyfelkészítő”, „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségsegítő” és „Életműdíj”. Ez a négy kategória lehetővé teszi, hogy figyelem irányuljon a tehetséggondozó folyamat különböző aspektusaira. A díj a „kiváló versenyfelkészítő” pedagógusok magas szintű tantárgyi tudásközvetítését éppúgy elismeri, mint sajátos nevelési igényű vagy hátrányos helyzetű fiatalok számára is motiváló környezetet megteremtő „kiváló tehetséggondozó” pedagógus hozzáértését, empátiáját, fejlesztői attitűdjét. A „kiváló tehetségsegítők” tevékenységét is reflektorfénybe helyezi, azt a sokszor kevésbé látványos, de elkötelezett és hozzáértő jelenlétet, amellyel az adott szakember felfedezi és támogatja egy tehetségígéret kibontakozását, függetlenül attól, hogy ez később mérhetővé válik-e versenyeredmények által. Bonis Bona elismerés forrását 2015-ben is a Nemzeti Tehetség Program biztosította. A díjazottak pénzbeli támogatásban részesülnek. 

Életműdíjban három magyarországi pedagógus részesült, a „Kiváló versenyfelkészítő”, „Kiváló tehetséggondozó” és „Kiváló tehetségsegítő” kategóriákban pedig nagyon sok erdélyi, délvidéki, kárpátaljai és felvidéki oktatót tüntettek ki. Romániából Temesvár, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Barót, Szováta és Szatmárnémeti tanárait jutalmazták a díjjal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a rendezvényen jelentette be, hogy a Kormány legutóbbi ülésén elfogadta a Nemzeti Tehetség Program 2015-2016 évi cselekvési programját, így az NTP hamarosan a korábbi források duplájából, azaz 2,8 milliárd forintból gazdálkodhat. Novák Katalin elmondta, a civil szervezetek bevonásával továbbra is jelentős támogatást tudnak nyújtani a tehetséggondozásra, valamint az ehhez kapcsolódó programokra, kezdeményezésekre. Az államtitkár úgy fogalmazott: a tehetségek felkarolása és gondozása közös felelősségünk, hiszen a tehetséges fiatalok Magyarország kincsét jelentik. Kell hozzá a család, az iskola, ahol felszínre jutnak a rejtett képességek, valamint a civil szervezetek, akik támogatást tudnak adni mindehhez.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár köszöntőbeszédében arról szólt, hogy a Kormánynak feladata, hogy a tehetséggondozó pedagógusokat kiemelten kezelje, hiszen az ő munkájuk erősíti a magyar nemzet tradícióját, és azokat a magyar kiválóságokat, Nobel-díjasokat, diákolimpikonokat, akik eredményei oly sok büszkeséget jelentenek a magyaroknak.