Rendezvényeink

Országos Tehetséggála

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi pedagógusok és más tehetségsegítő szakemberek elismerésére. A díjátadó ceremóniát az Új Nemzedék Központ 2016. június 2-án a Magyar Nemzeti Múzeumban tartotta.

A díj forrását biztosító Nemzeti Tehetség Programot 2008-ban indította útjára az Országgyűlés. Határozatával elkötelezettségét fejezte ki a tehetséges gyermekek, fiatalok hosszú távú segítésére, folyamatos fejlesztésére, valamint kiszámítható támogatására. A 2028-ig tartó program, amelynek alapvető célja Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése, 2 éves cselekvési tervekben valósul meg.

A díjat öt kategóriában lehetett elnyerni. A „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” kategóriában 55 szakember, „Kiváló tehetséggondozó szervezet” kategóriában pedig 5 szervezet munkájának elismerésére nyílt lehetőség. A Nemzeti Tehetség Program keretében életre hívott erkölcsi és anyagi elismerés elnyeréséhez a felsorolt kategóriák esetében online ajánlás, jelölés volt szükséges, amelyet nyílt pályázat keretében egy-egy jelöltre vonatkozóan két ajánló közösen készített el. Az ajánlók lehettek intézményvezetők, kollégák, szülők és tanítványok is. Idén, az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Új Nemzedék Központ új online jelölőfelületet készített, ahol a korábbiakhoz képest gyorsabban, egyszerűbben és korszerűbben lehetett a jelöléseket leadni. Az új felületnek és a felhívás átfogó, több ezer civil szervezethez történő eljuttatásának köszönhetően 50%-kal növekedett a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjra érkezett jelölések száma 2016-ban. Nemcsak Magyarországról, hanem Romániából (Erdélyből), Szerbiából (Vajdaságból) és Ukrajnából (Kárpátaljáról) is érkeztek ajánlások, összesen 42. Újdonság volt, hogy idén lehetett először szervezetet jelölni, csak ebben a kategóriában – „Kiváló tehetséggondozó szervezet” – közel 100 jelölés érkezett.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kormányzat feladatának tekinti azt, hogy segítse a tehetségek felkutatását, tehetségük kibontakoztatását pedig ne akadályozzák pénzügyi nehézségek. Közös sikernek nevezte, hogy mára Magyarországon a tehetséggondozásról nemzeti közmegegyezés alakult ki. Erre utalva közölte, tavaly 333 ezren ajánlották fel adójuk 1 százalékát a Nemzeti Tehetség Program javára, ez idei forrásként 2,8 milliárd forintot jelent.
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a miniszterrel közösen adta át a díjakat a rendezvényen. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a tehetség olyan ajándék, amellyel nem csak élni lehet, de el is lehet herdálni, és az is lehet, hogy észrevétlen marad. Szavai szerint a pedagógusoknak, a segítő szakembereknek nagy a felelősségük abban, hogy reményt adjanak a tehetséges fiataloknak, és kitartásra neveljenek.
 
Életműdíjat vehetett át Szendrő Péter professzor, a gödöllői Szent István Egyetem egyetemi tanára, Snétberger Ferenc Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző és Singer János pszichológus, a budapesti Káldor Miklós Kollégium igazgatója.
 
Kiváló tehetséggondozó szervezetként díjat kapott a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány, a badacsonytördemici Színvonal a Művészetoktatásban, Tehetséggondozásban Tehetségpont, a Csányi Alapítvány a Gyermekekért, a szabadkai Vajdasági Tehetségsegítő Tanács és a Kutató Diákokért Alapítvány.
 
A gálát fellépők színesítették, a díjak átadása között látványos bemutatót tartott többek között a Baross Imre Artistaképző SZKI tanulói és a Napsugár Hagyományőrző Néptánccsoport is.
 
A rendezvény állófogadással zárult, az ünnepi tortát a legidősebb és a legfiatalabb díjazott vágta fel közösen.