Díjak

Jócsák Mária

filozófia versenybizottság

Verseny kategória: filozófia versenybizottság

Intézmény:

Település: Debrecen

 

Történelem – orosz – filozófia - német szakos középiskolai tanári képesítéssel rendelkezem. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának filozófia vezetőtanáraként, a filozófia szakmódszertan vezetőjeként dolgoztam 1986 óta.

Pályafutásom során nagyon sok tehetséges középiskolai diákot és tanárjelöltet tanítottam, folyamatosan alkalmaztam az új módszereket, nagy figyelmet fordítottam a tanítványaim egyéni képességeinek a fejlesztésére.

Neuwirth Gábor kutatásai alapján (OFI) a filozófia OKTV 1997-2013 közötti helyezettjei iskoláinak a rangsorában a DE Kossuth Lajos Gimnáziuma 119,5 ponttal a második. 1998 és 2008 között 22 tanítványom ért el kiemelkedő helyezést. A helyezettek tanárainak rangsorában a 4. helyre kerültem. Diákjaim közül, Sántha Szilviát 2003-ban és 2004-ben elért eredményei alapján a kiemelkedő helyezettek rangsorában a 9-11. helyre sorolták be.

Egy nagyon lelkes, innovatív team tagjaként részt vettem a filozófia kerettantervek és az érettségi vizsgakövetelmények kidolgozásában, tagja voltam a tantárgyi OKTV- és érettségi vizsgabizottságoknak.

Számos tanári konferencián és továbbképzésen tartottam előadást és workshopot, több ösztöndíjat elnyerve Ausztriában és Németországban is volt alkalmam tanári továbbképzéseken részt venni. 2007-ben jelent meg egyetemi és középiskolai tanárokkal (Áron László-Jócsák Mária-Kerner Anna-Kalmár Zoltán) közösen írt, a kompetenciákat sokoldalúan fejlesztő tankönyvünk, a Filozófia középiskolásoknak.


Jócsák Mária