Díjak

Lajos Józsefné

Matematika

Tantárgy: Matematika

Intézmény: OH/OKÉV Érettségi és Versenyszervezési Osztály vezetője

Település: Budapest

 

1974-től Szigetszentmiklóson tanítottam, matematikából országos döntőkbe jutottak a tanítványaim. 1986-tól az OPI matematika tantárgygondozójaként az országos matematika versenyeknek, az állami tantervek és taneszközök készítésének, matematika táboroknak, a matematikát tanítók továbbképzésének felelőse lettem. A matematikai nevelésünket forradalmasító, un. „Varga Tamás módszer” bevezetésének és elterjesztésének aktív résztvevője voltam. 1990-től az OKI majd az abból kivált OKSZI főmunkatársaként dolgoztam. Később egy központi döntés következtében a közoktatás matematikai nevelésének gondozását (tanterv- és taneszköz fejlesztések, országos versenyek, továbbképzések, érettségik, stb.) egyedül végeztem. 2002-től a Sulinová-ban a matematikai fejlesztések vezetője, majd 2004-től az Oktatási Hivatal Érettségi – és Versenyszervezési Osztályának a vezetője voltam a nyugdíjazásomig.

Évtizedekig a matematika OKTV-k, a Varga Tamás Verseny és az Arany Dániel Matematika Versenyek ügyvezető elnöke voltam. Több éven át sikerült egy-egy könyv formájában megszerkesztenem és kiadatnom ezen versenyek feladatait. A rádió és TV matematikai programjaiban éveken át versenyeztettem a diákokat.

1989 és 2004 között óraadó matematikatanárként dolgoztam a Fazekas Mihály Fővárosi Általános Iskola és Gimnáziumban, illetve a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

Hiszem, hogy sikerült a tanítványaimmal a matematikát megszerettetni és megértetni, ezt igazolják a visszajelzések, versenyeredmények (pl.: Kalmár László Verseny országos első helyezés). A Kalmár László Matematika Verseny Bizottsága, a BJMT Oktatási Szakosztálya, a Beke Manó Díjbizottság, a Rátz Tanár Úr Díj Kuratóriuma tagjaként ma is dolgozom.


Lajos Józsefné