Díjak

Kerner Anna

Magyar nyelv és filozófia

Tantárgy: Magyar nyelv és filozófia

Intézmény: Oktatási Hivatal

Település: Budapest

 

1983-tól a budapesti Madách Imre Gimnáziumban tanítottam két tantárgyamat; a magyar nyelv és irodalmat és a filozófiát. 1997-ig itt volt a főmunkahelyem, közel10 éven át a magyar-munkaközösség vezetőjeként alkalmam volt a tehetséggondozás pártolására, iskolai -és országos versenyeken való részvételünk szervezésére. Mindkét tantárgyamból voltak OKTV döntőseim, sőt első helyezett diákjaim. A Szép magyar beszéd győri illetve sátoraljaújhelyi versenyein is kiváló, illetve aranyérmes diákjaim felkészítőjeként vettem részt.
1993-tól a filozófia tantárgy gondozása lett a feladatom a minisztérium háttérintézményében (OKSZI). Már ekkor bekapcsolódtunk az akkor szerveződő Nemzetközi Filozófia Olimpia munkájába. Sikerült felkutatni és megszervezni a legtehetségesebbek részvételét; azóta minden évben két diákunk képviseli hazánkat az IPO-n.
A filozófia és a magyar nyelv OKTV bizottságok ügyvezető elnökeként a tehetséggondozás lett a fő feladatom. A tanárok inspirálása, segítése a tehetséggondozásban, a tehetséges diákok korrekt versenyeztetése, a jó és méltóképpen   igényes feladatlapok, pályaműtémák  összeállítása csak csapatmunkában lehetséges. És nekem két ilyen csapatom van. Filozófiából rendszeresen nemzetközi sikereket érnek el magyar versenyzőink: tavalyelőtt aranyérem, tavaly ezüstérem, az idén Észtországban ismét aranyérem. Büszkék vagyunk.
Azt azonban nem hallgathatom el, hogy az új tantárgyi szabályozás miatt a magyar középiskolai filozófiaoktatás léte veszélybe került. Segítsen, aki tud, segítsük a tehetségeket!


Kerner Anna