Díjak

Hámori Zsoltné

Dráma

Tantárgy: Dráma

Intézmény: Batthyány Lajos Gimnázium

Település: Nagykanizsa

 

42 éve vagyok a pályán, ebből az utolsó 22 évet (az idén fennállásának 250. évfordulóját ünneplő) nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium falai között töltöttem magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként. Kezdetektől kiemelt feladatomnak tartottam a tehetség felfedezését, ami szerintem minden diákban ott szunnyad. Vallom Márai Sándorral mélyen egyetértve: "a világ zűrzavarában egyetlen biztos pont van, a világosan megfogalmazott, jól megszerkesztett mondat." A legtöbb és legfényesebb eredményeket szónokversenyeken értük el az utóbbi 10 évben: Ordass Lajos retorika verseny ( 12 arany érem prímér ill. magiszteri fokozatokban), az egyetemisták Kossuth Szónokversenyén szereztünk 2008-ban egy második helyet, a sátoraljaújhelyi Édes anyanyelvünk versenyen 6 alkalommal vettünk részt, értünk el 2 érmet ill. 3 különdíjat.

Az irodalomtanítás lényege, az olvasásra való visszaszoktatás, ehhez kiváló motivációt ad az Arany János irodalomverseny ("a kis OKTV."), melynek országos fordulóira 9 alkalommal jutottunk be egy bronz és egy arany minősítést szerezve.

5 éve indult el a dráma OKTV, itt 4 tanulóm büszkélkedhet 3. fordulós eredménnyel.

Ahogy végignézem a leírtakat, igazából a sikerek fényességén túl arra lehetek büszke, hogy létszámban ez közel 50 diákot jelentett, akikben talán sikerült felébreszteni az irodalom és a színház iránti érdeklődést, valamint a szép beszéd igényét.

Köszönöm a sorsnak, hogy erre a csodálatos pályára irányított.


Hámori Zsoltné