Díjak

Sándor Zsuzsanna

drámaoktatás

Tantárgy / szakterület: drámaoktatás

Intézmény: Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Település: Budapest

 

1993 óta a Budapest, VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium drámatanára és a színjátszó szakkör vezetője. Előadásaikon az elmúlt 20 évben egyaránt szerepeltek modern és klasszikus szerzők darabjai is. A csoport több díjat is elnyert a francia nyelvű diákszínjátszó fesztiválon (legjobb rendezés díja, legjobb női főszereplő díja), és formabontó, mozgásszínházi abszurd trilógiájuk meghívást kapott a roueni Nemzetközi Fesztiválra is.
1997-ben tanítványaival közösen megalapította a Vitakultúra Egyesületet. Az egyesület célja a diák, civil-, és munkahelyi közösségek építése, a társadalmi párbeszéd megsegítése.
2000-ben megalapította az első magyarországi középiskolásokból álló playback-improvizációs csoportot, amelyben az elmúlt 16 évben több, mint 100 diák vett részt. Felismerve a playback-improvizáció fejlesztő, integrációt elősegítő hatását, a csoport rendszeresen együtt dolgozik speciális igényű fiatalokkal és felnőttekkel. A hazai és külföldi fellépések és módszertani bemutatkozó események száma megközelíti az ötvenet. Hatásukra fejlesztő és önkifejezést segítő playback színházi műhelyek alakultak általános iskolában, szenvedélybetegeket gyógyító nevelőotthonban, fogyatékossággal élőket oktató és ellátó intézményekben. A 16 éves újító munka eredménye az is, hogy a magyarországi playback mozgalmat elsőként bemutató tanulmánykötetben helyet kapott a Kölcsey Gimnáziumban folyó tevékenység is. 1998 óta óraadó tanárként tanít a felsőoktatásban drámapedagógus képzéseken.


Sándor Zsuzsanna