Díjak

Fazekas Zsuzsanna

rajz

Tantárgy / szakterület: rajz

Intézmény: Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Település: Szolnok

 

1992 óta tanítok a Szandaszőlősi Általános Iskola és Művészeti Iskolában, azóta vezetek rajzszakkört az iskola diákjainak. Az elmúlt két évben egy nemzetközi projekt művészeti vezetőjeként tevékenykedtem. Második éve foglalkozom egy új homok animációs műhellyel.

Fontos számomra, hogy a rám bízott gyerekek vizuális gondolkodását, esztétikai érzékét fejlesszem. Hiszem, hogy mindenki jó valamiben, csak meg kell ismernie önmagát. Nem mindenki tehetséges, de mindenki szeretné önmagát kifejezni és megmutatni a neki leginkább megfelelő területen. Ezért fontos, hogy az önkifejezésnek ezt a módját, az alkotási vágyat felébresszem, megerősítsem a gyerekekben.

Diákjaimnak folyamatos lehetőséget teremtek alkotásaik bemutatására az iskolában szervezett saját vagy csoportos kiállításokon. A tehetséggondozás során városi, megyei és országos szintű pályázatokon számtalan helyezést és elismerést értek el tanítványaim az elmúlt években.

Tanítványom közül került ki szobrász, építész, textiltervező, ipari formatervező, sőt operatőr is.

Különösen fontosnak érzem, hogy hátrányosabb helyzetű vagy érzelmileg kiegyensúlyozatlan gyerekek is megtalálják helyüket a rajzszakkörön. Fontosnak tartom, hogy teret adjak azoknak a gyerekeknek is, akik a szabadidejük hasznos eltöltését találják meg a szakkörön. A differenciálás során végzett munkámban elsődleges feladatnak tartottam mindig a tantárgy megszerettetését és az egyénben rejlő képességek és adottságok maximumának elérését a lehetőségek szerint.


Fazekas Zsuzsanna