Díjak

Snétberger Ferenc

gitár, zeneszerzés

Tantárgy / szakterület: gitár, zeneszerzés

Intézmény: Snétberger Zenei Tehetség Központ

Település: Felsőörs

 

Szakmai életút

A gitárművész és zeneszerző zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult.

Elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakát, közben a brazil és spanyol játéktechnikákkal is megismerkedett.

Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg és több albumon működik közre partnerként.

Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában, Vietnamban és az USA-ban.

1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „In Memory of my People” (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, melyet bemutatott New Yorkban, az ENSZ székházban és a berlini roma holokauszt emlékmű avatásán is.

Snétberger Ferenc a kilencvenes években zeneiskolát alapított tehetséges fiatal roma zenészeknek Berlinben. A szakmai műhelyben több éven keresztül foglalkozott hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok felkarolásával.

Később sikerült megvalósítani régi álmát Magyarországon is: 2011 nyarán elindította Felsőörsön a Snétberger Zenei Tehetség Központot, amelynek célja, hogy hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert iskola legyen, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű elsősorban roma zenei tehetségek egyedülálló képzést és mentorálást kapjanak.

Tevékenységét számos elismerés fémjelzi. Többek között a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa 2004 óta és a Magyar Éremrend középkeresztjét 2012-ben kapta meg. 2005-ben Liszt Ferenc-díjat, 2014-ben Kossuth-díjat kapott. Prima díjas (2013).

És hogy miben áll a Snétberger módszer egyedisége? Minden diákot önmagához mér. Ahogy életkorban, úgy zenei tudásban is mindenki máshonnan indul, másfajta képzésben részesül a központban. Az egyik titok minden bizonnyal a kiváló előadóművész-zenetanárokban rejlik. Mindez idegen nyelvtudással, életpálya-tervezéssel és zenei menedzsment ismeretekkel egészül ki és a fiatalok számos fellépési lehetőséget is kapnak. Így lehetséges, hogy mára a kétszáznegyven végzett diákból hatvanan tanulnak tovább más zenei intézményben, ötvenhárom zenei formáció alakult, akik mintegy százórányi koncertet adnak évente. Ami ugyanilyen fontos: az Snétberger Ferenc személyes példája. Türelemmel, nyitottsággal, őszinteséggel és szeretettel közeledik a diákok felé. A kurzusok idején minden nap tanít és együtt is él a gyerekekkel – közös a reggeli, a hangszertisztítás, a pingpong és a szalonnasütögetés. A közösség, a közös játék, az egymástól tanulás egy reményteljesebb jövő felé nyit kaput a legnehezebb sorsú fiatalok számára.


Snétberger Ferenc