Díjak

Dr. Mészáros Lukács

Biológia

Tantárgy: Biológia

Intézmény: Ferences Gimnázium

Település: Szentendre

 

1993 óta tanítok biológiát és földrajzot a szentendrei Ferences Gimnáziumban. Emellett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzek tudományos kutatásokat. Számos diákom nyer felvételt biológiával kapcsolatos szakokra, sokuk fejlődését szakdolgozati témavezetőként, konzulensként, vezetőtanárként később is követem.

1994-ben létrehoztam és vezetem a Pintér Ernő Tudományos Diákkört, amelynek tagjai színvonalas kutatómunkát folytatnak. Több, a Ferences Alapítvány támogatásával működő tehetséggondozó csoportot vezetek, amelynek tanulói érdeklődési körüknek megfelelő pluszképzést kapnak. Megszerveztem iskolánk Szendi Flórián Ösztöndíját, amellyel a természettudományok iránt érdeklődő tanulókat díjazzuk. Mindezzel különböző irányokba sikerült diákjaimat motiválni. Bekapcsolódtak például a nemzetközi Globe Programba vagy számos alkalommal nyerték el a Ramón y Cajal ösztöndíjat, amivel már középiskolásként neurobiológiai kutatásokban vettek részt az Oxfordi Egyetemen. Amellett, hogy az OKTV-n és más versenyeken is jól teljesítenek, az önálló munkára és kreativitásra épülő megmérettetések felé irányítom őket. Kiválóan szerepeltek például a Földtani Örökségünk Pályázaton, az Útravaló Ösztöndíjprogramban, a Kutató Diákok versenyein, vagy az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetséggondozó Versenyen.

Alapító tagja vagyok a Ferences Kutató Tanárok Körének, amely a diákkutatásokat – mint a tehetséggondozás fontos módszerét – népszerűsíti és segíti a magyarországi ferences intézményekben.


Dr. Mészáros Lukács