Díjak

Bonis Bona - A Nemzet tehetségeiért díj

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi pedagógusok és más tehetségsegítő szakemberek elismerésére. A díj elnevezése a bonis bona discere, vagyis „jótól jót tanulni” latin közmondásból származik.

A díj forrását biztosító Nemzeti Tehetség Programot 2008-ban indította útjára az Országgyűlés. Határozatával elkötelezettségét fejezte ki a tehetséges gyermekek, fiatalok hosszú távú segítésére, folyamatos fejlesztésére, valamint kiszámítható támogatására. A 2028-ig tartó program, amelynek alapvető célja Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése, 2 éves cselekvési tervekben valósul meg.

A tehetségeket segítő szakemberek elismerésének támogatására kiírt pályázatok (NTP-OKD-M-12, NTP-OKD-M-13, NTP-OKD-M-14, NTP-KTSZT-M-15) keretében erkölcsi és anyagi elismerésben részesültek és részesülnek azok a hazai és határon túli tehetséggondozó pedagógusok és szakemberek, akik köznevelési intézményekben, civil szervezetekben, tehetséggondozó programok keretében több éve kiemelkedően magas színvonalú munkát végeznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében.
A szakmai elismerés szempontrendszerének kidolgozására és a díj odaítélésével kapcsolatos teendők koordinálására 2014. végéig a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) kapott felkérést azzal, hogy a hazai és határon túli Tehetségpontok több mint 1000 tagot számláló hálózatán keresztül érje el a jelölésre legméltóbb szakembereket. 2015-től a feladatkört az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságához tartozó Új Nemzedék Központ vette át.  

Az elismerést eredetileg három, majd négy, 2016-ban pedig öt kategóriában lehetett elnyerni. A 2013-ban alapított díjat eddig közel 800-an vehették át.

2013-ban „Kiváló versenyfelkészítő” díjat 202 pedagógus, „Kiváló tehetséggondozó” díjat 170 szakember, „Kiváló Tehetségsegítő” díjat 65 tehetségsegítő kapott.
2014-ben 15 fő részesült a „Kiváló versenyfelkészítő” díjban, 34-en kaptak „Kiváló tehetséggondozó” elismerést, 7-en „Kiváló Tehetségsegítő” díjat és szintén 7-en „Életműdíjat” vehettek át.
2015-ben a Bonis Bona 4 kategóriája („Kiváló versenyfelkészítő”, „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségsegítő” „Életműdíj”) összesen 65, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakember elismerésére adott lehetőséget.
2016-ban „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségsegítő”, „Kiváló tehetségfejlesztő” kategóriában összesen 55 oklevelet vettek át a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek, további három szakember „Életműdíjat” kapott, valamint 5 tehetséggondozó szervezetet vehetett át kitüntetést.