Önarckép-mánia: selfie-lázban ég a világ

2013. október 17. 14:31 ujnemzedek.hu
- Nézd, hol vagyok! Nézd, mit csinálok! Nézd, az új hajam! - Önimádat, magamutogatás, unatkozás vagy csak ártatlan önkifejezés a selfie? Bármi is legyen, egyre szélesebb körben hódít. De honnan indult?

Idén hivatalosan is szó lett a selfie, azaz a saját magunkról kifejezetten a közösségi oldalakra készített fotó, és helyet kapott az Oxford English Dictionary-ben is.

Az önfotózás azonban nem új keletű dolog. Már az 1800-as években is voltak időzítővel ellátott kamerák, amiket erre a célra is használtak. Vagy gondoljunk a 90-es évek nagy őrületére az utcai igazolványkép készítő fotó automatákra, amikben inkább a haverokkal vagy párjukkal készítettek vicces fotókat a srácok, mintsem a személyihez.

Aztán 2005-ben jött a My Space a My Space pic-kel, az első profilfotóval. Ezt később cikinek és nárcisztikusnak csúfolták és a Facebook térnyerésekor már inkább elegánsabb külsővel, távolabbról készített, jobb minőségű képekkel promózták magukat a felhasználók.(Kép: Instagram)

A Pápa is nyomott egyet

2010-ben jött a vízválasztó: az Apple piacra dobta az iPhone4-et az első olyan okostelefont, amely a felhasználó felé fordítható kamerával van felszerelve. Egyre több közeli önportré készült, divat lett a csücsörítés, a grimaszolás, a tükör előtt fotózkodás. Az Instagram pár évvel később mindezt megfejelte különböző filterekkel, képkeretekkel, kontraszt beállításokkal így a felhasználó addig szépítgetheti magát, amíg „tökéletes” nem lesz.

2013-ra már több millió selfie-t listáz az Instagram #selfie-je és még a Pápa is boldogan pózolt egyhez. Természetesen ezért a hullámért is sztárok a felelősek, mint például a legtöbb selfie-t (eddig összesen 122-őt) feltöltő énekesnő, Miley Cyrus.


Nálunk Dukai Regina, Zimány Linda, Szabó Zsófi és Debreczeni Zita a leglelkesebb önfotózók. Ébredést, lefekvést, edzést, kávézást, kocsiban rúzsozást is láthattunk már tőlük.

Pszichológusok szerint az új trend várható volt: már nem csak termékeket, hanem magunkat is reklámozzuk. Megmutatjuk másoknak, hogyan akarjuk, hogy lássanak minket. Figyelmeztet azonban az árnyoldalakra is: - Nem előnyös, ha valaki túlpromózza magát. Szeretethiányosnak tünteti fel az illetőt és a sok önfotó inkább segélykiáltásnak tűnhet a nagy magbiztosság helyett.Tippek egy jó selfie-hez:

1. Világosság

A természetes fény a legjobb. Ha nem süt a nap, állj közel a lámpához és kapcsold ki a vakut.

2. El a kezekkel

A karkinyújtás, belógó kar nem túl előnyös. Használd a kifordított kamerát vagy tölts le egy időzítő appot.

3. Előnyös oldal

A kamerát picit a szemed vonala felé emeld és döntsd picit balra vagy jobbra a fejed, ez bizonyul általában a legelőnyösebb szögnek.

4. Légy merész

Egy extra kiegészítővel, mint sapka, sál, új fülbevaló vagy egy új frizurával amiben jól érzed magad, mindig jobb kedvű leszel és ez átüt a képeken is

Kapcsolódó cikkek

Kárlenne tagadni, hogy a közösségi oldal úgy beépült az életünkbe, mint kezdőgokartos a gumifalba. Azzal, hogy posztolunk, megosztunk, kialakítunk magunkrólegy képet – és az nem mindegy, hogy milyen lesz.
olvasd tovább