Ők írják a legnagyobb slágereket - mégis kevesen ismerik őket

2014. október 13. 11:31 ujnemzedek.hu
Ugye nem gondolta senki, hogy Katy Perry, Rihanna vagy Beyoncé lenne az a zseni, aki a slágereket megírta?

A legtöbben persze tisztában vannak azzal, hogy a pop-sztárok „csak” az előadói a daloknak és nem ők írják a slágereket. Helyettük a háttérben profi slágergyárosok dolgoznak, akik pontosan tudják milyen szöveg és zene kell ahhoz, hogy egy-egy ismert előadó segítségével az egész világ azt hallgassa. Azért nem kell őket félteni, szép summákat vágnak ők is zsebre a dalok után és a szakma sem fukarkodik a díjakkal, azonban a legtöbben mégsem kapják fel a fejüket, ha valahol ezeket a neveket látják.

 


Jeff Bhasker a stúdióban (kép: americansongwritter.com)

 

Az egyik legfoglalkoztatottabb titkos ember Jeff Bhasker, aki 2005-ben még Bruno Mars zenekarában tevékenykedett, de kilépett és önálló projektekbe fogott. Ő írta a We Are Young (Fun), a  Girl on Fire (Alicia Keys), és a Run This Town (Jay-Z) című dalokat. Az utóbbi slágerért 2012-ben egy Grammy-t is bezsebelt.

 

A pop hercegek

Max Martinnak köszönheti Britney Spears az ...Oops I did it again-t, a Backstreet Boys pedig az "I Want it That Way”-t és már ez a kettő is elég lenne ahhoz, hogy a popdalszerzők hercegi kitüntetését viselje, de ezek mellett Taylor Swift is sokat köszönhet neki.

 


Oops (kép: Crushable)

 

Dr. Luke néven alkotó Lukasz Gottwald a második a pop hercegek sorában. A szerző ügyesen lavírozik az élőben feljátszott témák és az előregyártott hangminták között. Egy interjúban még azt is elárulta, hogy mi a titok, amivel egy-egy dalt el lehet indítani a világsiker felé. A recept három összetevője: megfelelő előadó, megfelelő dal és megfelelő időzítés. Oh, tényleg! – kiálthatnánk fel, azonban ő tényleg eltalálja mikor működik ez a három dolog egyszerre, hiszen ő írta a Girlfriend-et (Avril Lavigne), az I Kissed a Girl-t (Katy Perry) és a Wrecking Ball-t (Miley Cyrus).

 

Az alig 25 éves Benny Blanco, mint legkisebb királyfi kerülhetne bele egy zenei mesekönyvbe. Fiatal kora ellenére olyan dalok köthetők hozzá, mint a Maroon 5 által sikerre vitt  Moves Like Jagger vagy Rihanna által énekelt Diamonds.

Forrás: Vox.com


Kapcsolódó cikkek