Változik a felvételi 2015-ben

2014. szeptember 26. 11:07 ujnemzedek.hu
Tovább nehezedik a felsőoktatásba bejutás 2015-ben, érdemes már most felkészülni rá.

A tudnivalókat az eduline.hu szedte össze.

 

Megemelik a minimumponthatárt

 

A 2015-ös felvételin az alap- vagy osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 280, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek pedig 240 pontot kell szerezniük. Ezt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal, de a más jogcímen járó pluszpontok nélkül kell összegyűjteni. Az, aki nem éri el a minimumponthatárt, egyetlen szakra sem kerülhet be - sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre.

 

2016-ban ennél is magasabb, 300, illetve 260 lesz a minimumponthatár. A mostani tervek szerint utána már nem emelkednek tovább a ponthatárok. A maximális pontszám 500.

 

A mesterképzéseken továbbra is 50 pontot kell elérni a maximális 100-ból.

 

A fontosabb pontszámítási szabályok változatlanok maradnak

 

Az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezők továbbra is maximum 500 pontot lehet szerezhetnek. 200-200 pont jár a tanulmányi, illetve az érettségi eredményekért.

 

A tanulmányi pontok számításánál az utolsó két év végi jegyeket, illetve az érettségin szerzett osztályzatokat veszik figyelembe, az érettségi pontoknál viszont csak két olyan tárgy számít, amely a kiválasztott képzési területen kötelező vagy kötelezően választható.

 

Az érettségi pontokat lehet duplázni is. Ekkor a tanulmányi pontok nem számítanak, mert automatikusan azt a számítási módot használják, amelyikkel jobban jártok.

 

A felvételin maximum 100 többletpontot kaphattok. Plusz jár emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért vagy OKTV-helyezésért.

 

(Forrás: eduline.hu/szeretlekmagyarorszag.hu)

 


Kapcsolódó cikkek