Tavaly négy volt, most már hat - magyar egyetemek a világ legjobbjai között

2016. szeptember 8. 09:05 ujnemzedek.hu
A Quacquarelli Symonds (QS) szakemberei 2004 óta rangsorolják a világ oktatási intézményeit. Idén a MIT az élen.

Vagyis a a Massachusetts Institute of Technology, melyet a tavaly még a harmadik helyre bepakolt Stanford és a Harvard követ. Érdekes, de a Cambridge és az Oxford nem szerzett dobogós helyet: a Cambridge a negyedik, az Oxford a hatodik a világrangsorban.

 

 

De nem is ez a lényeg
 

Hanem hogy a tavalyi négyhez képest idén hat magyar egyetem került be a listába. A londoni Quacquarelli Symonds cég hat szempont - a hallgatók aránya (20 %), a külföldi hallgatók és oktatók száma (5-5 %), a munkaadók véleménye (10 %), az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága (20 %) és az akadémiai szféra megítélése (40 %) - alapján mér, így fért be az Eötvös Loránd Tudományegyetem (mely megőrizte 601-650. helyét), a Debreceni Egyetem (651-700.), a Budapesti Corvinus Egyetem (melyet a 701+ kategóriába soroltak).

 


Majdnem az élen (kép: www.u-szeged.hu)

 

Az új magyar szereplők a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, mindkettő a 701+ kategóriában szerepel. A legjobb hely a Szegedi Tudományegyetemé - a tavalyi helyezéshez hasonlóan

 

 

az 501-550. helyen futott be.
 

A tíz legjobb felsőoktatási intézmény listája egyébként szinte dettó ugyanaz, mint tavaly: a top tízbe került a California Institute of Technology (Caltech), a University College London (UCL), az ETH Zürich, az Imperial College London és a University of Chicago.

 


Kapcsolódó cikkek