Tanulás mellett meló: a magyar fiataloknak egyszerre is jól megy

2014. szeptember 11. 10:17 ujnemzedek.hu
Egy friss felmérés szerint minden harmadik fiatal dolgozik az iskolába járás mellett.

Az Eurostudent magyarországi felméréséből kiderült, hogy sok minden elmondható a magyar tanulókról, de hogy lusták lennének, az biztosan nem.  Mielőtt felsőfokú tanulmányaikat megkezdték volna 15 százalékuknak már volt legalább egy főállása volt (azaz tartós, nyolcórás munkaviszonyban állt) 18 százalékuk részmunkaidőben vagy alkalmi jelleggel dolgozott.

 

Tanulás és pénzkeresés egyszerre (kép: All-free-download.com)

 

Az sem ritka, hogy valaki az egyetem vagy a fősuli megkezdése előtt kihagyott pár évet – naná, hogy azért, hogy kicsit megtömje a zsebét a munkaerőpiacon.Aki hallgat, még melózhat közbenA kutatás adatfelvételekor a hallgatók csaknem fele (46 százaléka) végzett valamilyen rendszerességgel munkát: 29 százalékuk állandó, 17 százalékuk alkalmi jelleggel dolgozott. Ez persze kihat a sulibeli teljesítményre is: az állandó jelleggel dolgozók elsősorban munkájukra koncentrálnak, míg a munkahellyel nem rendelkezők nagyobbrészt tanulmányaikra összpontosítanak.

 

Persze ezt az is befolyásolja, mennyire kapcsolódik az adott meló az épp végzett sulihoz - az alkalmi munkát végzők pénzszerző tevékenysége mindössze 26,6 százalékban köthető jelenlegi a tanulmányaikhoz, 46,9 százalékuk pedig teljesen más területen talált magának munkát.

 

(Eurostudent)


Kapcsolódó cikkek